Очаква се The Bank of Japan да задържи лихвените равнища без промяна по време на двудневната политическа среща, която започва днес, информира Reuters. Изследване на мненията на бизнеса потвърди, че повишаване на лихвените равнища може да се очаква рано през следващата година.

Деветте члена на борда на Централната банка най-вероятно ще изчакат предстоящите данни, за да видят дали икономическите и ценови условия се движат според сценария на банката и дали лихвата може да се повиши през януари.

Последният масив от слаби икономически показатели доведе до доминираща пазарна позиция, че резултатът от политическата среща на BOJ ще задържи основния лихвен процент на ниво 0.25%. Припомняме че до юли лихвата в Япония в продължение на шест години бе нула процента.

Проучването на Reuters с 45 търговци с ценни книжа и анализатори даде резултат, че 33 специалисти очакват лихвата да бъде повишена до 0.50% през януари. BOJ бе заявила, че лихвата ще нараства едновременно със запазването на икономическия ръст, очаквайки засилването на корпоративния сектор да се отрази върху домакинствата.

Но цените в страната са се задържали стабилни, като инфлационния индекс за октомври е само 0.1% по-висок от октомври на предходната година.

Икономическият ръст за юли - септември ревизира очакванията от 2.0% на едва 0.8%. Причината - слабо потребление и забавяне в капиталовите разходи. „Ако съдим по данните, с които сега разполагаме, частното потребление се засилва, но не до равнище, след което да говорим за възстановяване от слабото лято", казва главен икономист в BNP Paribas.

Изследването на бизнес мненията на BOJ са показали, че големите производители са по-оптимистични отколкото преди две години и се придържат към мащабните си планове за капиталови инвестиции. Но доверието им е нараснало твърде малко спрямо времето преди три месеца, когато те не можаха да се противопоставят на плановете на BOJ за затягане.

Играчите на пазара очакват с внимание изявлението на Тошихико Фукуи, управител на японската централна банка, когато във вторник около 6:30 Гринуичко време той ще изясни позициите си върху икономиката и времето на следващото увеличение на лихвата.

Фукуи е казвал, че BOJ ще повишава лихвите постепенно и периодично, но с малка стъпка, за да се избегнат резките сътресения в икономиката и че няма да чака икономическите рискове да се появят преди да е било предприето действието.

Но слабото индивидуално потребление изглежда е сигнализирало на много служители на BOJ, че лошото време не е единствения виновник за това портфейлите на потребителите да стоят затворени.

Членовете на BOJ ще очакват с голямо внимание данните за разходите на домакинствата и индекса на потребителските цени за ноември, които ще бъдат на разположение на 26 декември.

Освен това те ще държат под око данните за „силата" на американското коледно пазаруване, които имат сериозна връзка с износа на японски стоки.