И Австралия ще съди автомобилния производител Volwswagen след скандала, разиграл се около подменените данни за вредните емисии, които дизеловите коли изхвърлят във въздуха, предаде Reuters.

Страната вдигна мерника на един от лидерите на автомобилния пазар, след като стана ясно, че от компанията са използвали незаконен софтуер, който умишлено лъже за нивата на токсичните частици, изпускани от употребата на дизелово гориво.

Проблемът стигна връхната си точка, когато се оказа, че автомобилният гигант е продал умишлено около 57 000 превозни средства с подменен софтуер.

Властите в Австралия вече търсят правата на своите граждани, а експерти от адвокатски кандори искат около 75 милиона щатски долара финансова санкция от немската компания, включително и пълната подмяна на засегнатите превозни средства.  

От автомобилния гигант наскоро се съгласиха да заплатят на клиентите си в Америка около 1.2 милиарда долара като компенсация за случката.

От австралийската Комисия за защита на потребителите коментираха, че Volkswagen е извършила множество нарушения, чрез които е измамила клиентите си.

Все още от автомобилния гигант не са коментирали поредния случай на държава, която ги съди след скандала с дизеловите автомобили.