Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е продал още 22 милиона акции на производителя на електромобили, оценени на $3,58 милиарда, съобщава BBC.  Акциите са били продадени на 12-и, 13-и и 14-и декември, става ясно от декларация до американския финансов регулатор.

Така стойността на акциите на Tesla, продадени от милиардера тази година, достигна $40 милиарда. Причината за последните продажби засега не се съобщава.

Илон Мъск остава най-големият акционер на Tesla с 13,4% дял, изчислява доставчикът на данни за финансовите пазари Refinitiv. Миналият месец бизнесменът разкри, че е продал 19,5 милиона акции на автомобилната компания на стойност $3,95 милиарда.

Проблемите за Tesla се трупат, докато Илон Мъск се разсейва с Twitter

Проблемите за Tesla се трупат, докато Илон Мъск се разсейва с Twitter

Автомобилната компания намали производството си в Китай

Това се случи няколко дни след като завърши придобиването на платформата Twitter за рекордните $44 милиарда.

Мъск завърши придобиването на Twitter през октомври и оттогава е съсредоточил значителна част от времето си върху социалната мрежа.

Бизнесменът продаде акции на Tesla на стойност милиарди долари, за да помогне за финансирането на покупката си, което допринесе за поевтиняването на акциите на производителя на електрически автомобили.

Акциите на Tesla са сред най-зле представящите се акции сред тези на големите производители на автомобили и технологични компании тази година, тъй като инвеститорите се притесняват, че ситуацията с Twitter отвлича вниманието на Мъск.

В края на боровата търговия в сряда пазарната капитализация на Tesla падна под $500 милиарда за първи път от 2020 година насам. В края на миналата година компанията имаше пазарна оценка от над $1 трилион, но нейната стойност се срина през последните месеци.

Бернар Арно детронира Илон Мъск и стана най-богатият човек в света, но за кратко

Този милиардер стана по-богат от Илон Мъск, но за кратко

Как се случи това?