Търговците на автомобилите Lada на руския пазар обявиха цени за новата опростена Lada Granta. Както Autonews.ru пише, първите такива автомобили ще бъдат налични в съвсем близко бъдеще. През юли - август дилърите чакат опростена Lada Niva, а след това и моделите Vesta и Largus, чието производство също бе засегнато сериозно от санкциите след руската инвазия в Украйна.

Снимка 568971

Източник: iStock by Getty Images

Дилърите на АвтоВАЗ разкриха прогнозни цени

за най-достъпните версии на Lada Granta. В една от московските автокъщи, където репортер на Autonews се интересува под прикритието на купувач, мениджърът на автокъща каза, че цената на автомобилите ще започне от 649 000 рубли. В друг автосалон в столицата беше дадена друга сума - 670 000 рубли. Според служител на автокъщата пристигането на автомобили трябва да се очаква към края на месеца.

(Актуален референтен валутен курс на Банката на Русия: 57,77 рубли за 1 долар, 60,96 рубли за едно евро. Поради ситуацията на международните финансови пазари БНБ след 1 март не определя референтен курс на българския лев към руската рубла, бел. ред.)

Друг московски дилър уверява, че новите опростени версии на Лада няма да се различават по цена от настоящите опции: най-евтиният Granta Classic без климатик от този търговец струва 767 500 рубли към този момент.

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

Концернът ще положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки

Въпреки това повечето продавачи все още говорят за по-ниски цени за силно модифицираната версия, адаптирана към текущата ситуация. Според водещите столични дилъри се очакват доставки на опростени автомобили към края на юни. Базовата цена на модела Granta ще бъде 670 хиляди рубли, но търговеците определено ще предлагат собствено допълнително оборудване и съответно ще увеличат цената. Те обаче не могат засега да дадат приблизителна крайна цена.

"В опростената версия ще се включва само основният класически пакет, към който ще могат да се поръчат допълнителни пакети, предвидени за него. Комфортни пакети без ABS и въздушни възглавници няма да се произвеждат", казва търговецът, цитиран от изданието.

Снимка 497770

Източник: Lada

Лада Гранта в Толиати

Няколко търговци в гр.Толиати, седалището на АвтоВАЗ, където се произвежда моделът, съобщават за Autonews, че все още не са получили колите. Но вече са започнали да съставят списъци на тези, които интересуват от този автомобил.

"Все още няма опростена Lada Granta. Очакваме доставки скоро. Цената за минималната базова конфигурация ще бъде ясна само в момента на пристигане. Но колата ще бъде значително по-евтина, отколкото е сега", твърди търговецът. ... Знаем, че колата ще бъде с механична трансмисия Автомобилът може да бъде закупен с отстъпка при търгуване. Сега предоставяме отстъпка от 20 хиляди рубли за редовна промоция при закупуване на нова кола."

Според дилъра в Толиати, те ще имат колата до началото на следващия месец. "Но всичко ще зависи от търсенето. Съветваме да се регистрирате, защото сега много хора се интересуват ", каза консултантът.

Друг представител на Lada в Толиати съобщи, че заводът току-що е започнал производството, но все още нямат доставени автомобили.

"Автомобилът все още е в процес на сертифициране. АвтоВАЗ не е започнал продажби. Granta ще струва по-малко от 700 хиляди рубли. Но АвтоВАЗ обещава да пусне различни промоции, което ще позволяват цената да падне по-близо до 600 000 рубли", каза дилърът.

Както казаха в същия шоурум, всички автомобили ще бъдат само на механика, с двигател от 90-конски сили и 8-клапи. Същото като при модела Largus. Според Auton.ru екологичният клас на двигателя на "опростения" модел е понижен до стандарта Евро-2.

Снимка 466566

Източник: Lada.ru

Какво представляват опростените автомобили и кои от тях ще се появят първи по пътищата

"Най-достъпната версия ще бъде Granta седан. Ще има хидроусилвател на волана, странични огледала с електрическо и електрическо отопление, предни електрически стъкла. Тоест версията не е такава, че да е напълно "изпразнена"от екстри. Ще има аудио пакет, който включва четири високоговорителя, антена на покрива, тоест остава само да закупите аудио система ", каза служител на един от дилърите в гр. Толиати.

В заключение дилърът каза, че през периода юли - август очаква доставката на опростена Lada Niva. "Само след това третата стъпка ще бъде началото на производството на опростени Vesta и Largus. Досега това е всичко, което производителят ни казва ", сподели търговецът.

Автомобилите Lada поскъпнаха отново за по-малко от месец, ето цените им

Автомобилите Lada поскъпнаха отново за по-малко от месец, ето цените им

Моделът Vesta ще е с цена от около 11 630 долара

Официални изявления

Припомняме, че на 8 юли АвтоВАЗ обяви възобновяването на производството на Lada Granta Classic. Според прессъобщението на компанията, моделът от 2022 г. в новата конфигурация ще бъде "най-достъпният нов лек автомобил на руския пазар".

АвтоВАЗ обеща да посочи цените на автомобила по-късно - същото съобщиха в пресслужбата на компанията в отговор на допълнително запитване от Autonews.ru. От компанията уточниха само, че новата конфигурация ще бъде налична за Lada Granta седан, lifeback и комби. Също така в тази версия ще бъде възможно да закупите специална модификация Drive Active.

В същото време към списъка на стандартното оборудване на Lada Granta Classic бяха добавени боядисани лайсни на вратите, отоплителни и електрически огледала, а като опция се предлагат 15-инчови алуминиеви джанти. Също така колата е оборудвана с електрически сервоусилвател на волана, електрически прозорци за предните врати, опора за детска седалка ISOFIX, бордов компютър и аудио подготовка с четири високоговорителя.

Lada остава само с два модела без участието на Renault

Lada остава само с два модела без участието на Renault

В АвтоВАЗ всички чакат решение на френския президент Макрон

Курсът към производството на по-опростени модели в условията на недостиг на микрочипове беше поет при бившия ръководител на предприятието Никола Мор. Впоследствие планът беше трансформиран, за да отговаря на новите условия на работа в контекста на санкциите, наложени на Русия и изтеглянето на редица ключови доставчици на авточасти от пазара.

В момента, след принудителна корпоративна ваканция, AvtoVAZ възобнови производството по линията Granta и работата на всички свързани подразделения, включително двигатели и шасита. Според компанията ежедневното производство нараства и през следващите седмици АвтоВАЗ разполага с необходимите компоненти, за да продължи да работи. През юли, както съобщиха от компанията, предприятието ще възобнови производството по линията на Niva.