Френският концерн PSA Group, производител на автомобили с марките Peugeot и Citroёn, разглежда възможността да купи компаниите Vauxhall и Opel, които са собственост на General Motors. Преговорите за това са в ход, а сделката ще промени автомобилния пейзажа в Европа, пише днес агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

PSA Group потвърди в съобщение, че заедно с General Motors разглежда различни стратегически инициативи, насочени към подобряване рентабилността на компаниите, в това число и потенциалното придобиване на Opel.

В случай на успех PSA Group ще получи дял от 16% на европейския пазар. И ще стане вторият по големина производител в региона, след Volkswagen, измествайки от това място другия френски производител л Renault .

А за General Motors това би означавало на практика да напусне европейския автомобилен пазар. Перспектива, засилила се и след решението за "Брекзит".

Анализатори обаче се учудват защо Peugeot се интересува от закупуване на активи на GM. Придобиването ще им даде безспорно увеличаване на позициите в най-големия пазар на Европа. Но от друга страна, ще получат производствени мощности в Германия, която е една от най-скъпите страни за производство на автомобили. Пък биха увеличили и без това излишно големия си производствен капацитет.

GM притежава марката Опел от 90 години, като търпи големи загуби от европейското си производство пред последните десетилетия, даже затвори завода в Бохум.

На фона на тези съобщения книжата на Peugeot по обед нараснаха с 4,3% - до €18,7 за акция, показват данните от парижката фондова борса. А капитализацията на компанията достигна 16,3 милиарда евро.

През 1974 г. компанията Peugeot SA придоби 38,2% от акциите на Citroёn, а две години по-късно, когато Citroёn бе близо до банкрут, увеличи дела си до 89,95%. След което бе създадена автомобилната група PSA Group, която реализира през миналата година на световния автомобилен пазар 3,248 млн.автомобили.

Продажбите на Opel през миналата година са нараснали с 2,7 на сто до 1,2 милиона коли.