Онлайн платформата за употребявани автомобили Carvago използва вътрешни данни, за да определи как цените, пробегът и търсенето на употребявани автомобили се развиват в Германия. Резултатът - като цяло цените на превозните средства втора ръка в Германия са се повишили, докато средният им пробег е намалял, пише auto-press.net.

Спрямо предходната година цените на употребяваните автомобили в Германия за превозни средства с минимална възраст от пет години са се повишили с 18,5 процента. За колите, които са на повече от десет години, цените са се увеличили с 21 процента.

В същото време превозните средства имат по-ниски показания на километражите - през 2021 г. средното използвано превозно средство е имало пробег от 34 894, но в момента е 31 341 изминати километра.

Има промени и сред най-популярните коли втора употреба - през 2021 г. Volkswagen Golf беше най-популярният модел сред потребителите. На второ и трето място бяха Mercedes-Benz C-Class и Volkswagen Tiguan. През тази година Volkswagen Tiguan беше изместен от SUV-ът BMW X1.

Спад в търсенето се наблюдава при дизелови превозни средства. През 2022 г. шест процента по-малко хора са избрали употребявана кола с такъв двигател, което съответства на спад от 40 на 34 процента.

Търсенето на автомобили с автоматична скоростна кутия остава почти непроменено. Тук делът е нараснал от 54 процента през 2021 г. на 55 процента през 2022 година.