Volkswagen ще удължи с две години гаранцията на някои части на автомобилите в Европа, които бяха засегнати от скандала Дизелгейт. Става въпрос за колите с 1.6 и 2.0 TDI двигатели.

Множество клиенти са подали оплакване, че след като Volkswagen е коригирал софтуера, който лъже по време на тестове за количеството вредни емисии, автомобилите са започнали да се развалят по-често и да губят мощност.

Според тест на шведско автомобилно издание след корекцията 2.0 TDI губи въртящ момент, а пикът му вече е по-високо. При по-малките турбодизелови двигатели се наблюдава обратен ефект.

Губят ли мощност коригираните след "Дизелгейт" мотори на Volkswagen?

Губят ли мощност коригираните след "Дизелгейт" мотори на Volkswagen?

Шведско издание е направило тестове

Разликата е възможна, тъй като Volkswagen прилагат софтуерно обновление за двулитровите мотор, а при по-малките се използва устройство, което завърта спираловидно газовете преди те да стигнат до въздушния сензор.

Данни на AutoExpress сочат, че 87% от общо 542 анкетирани собственици са имали технически проблеми, след като колата им е сервизирана. 66.9% от тях съобщават за проблеми с клапана за рециркулация на отработени газове (EGR), а 14% с филтъра за твърди частици (DPF). Средната цена за отремонтиране на проблем с EGR възлиза на 800 паунда (около 1 800 лева).

Масови технически проблеми след сервизната акция на VW заради "Дизелгейт"

Масови технически проблеми след сервизната акция на VW заради "Дизелгейт"

87% от собствениците на засегнати автомобили се оплакват

От Volkswagen отричат данните и твърдят, че по-малко от 1% от собствениците са съобщили за подобни проблеми.

Въпреки това от концерна заявиха, че ще предоставят още две години гаранция на автомобилите в Европа за частите по изпускателната система и тези, които контролират вредните емисии. Друго изискване е колата да е изминала по-малко от 250 000 км.

Европейската комисия настоява компанията да компенсира собствениците, но Volkswagen отказва.

В Щатите концернът бе накаран да плати милиарди долари, за да изкупи обратно засегнатите автомобили.

Започва проверка в Porsche за вредните емисии на дизеловия V6

Започва проверка в Porsche за вредните емисии на дизеловия V6

След изтекли резултати от независим тест