Германският автомобилен гигант Volkswagen и наследниците на дизайнера на Beetle Фердинанд Порше, който е най-големият акционер на компанията, заявиха, че водят предварителни преговори, които могат да доведат до първичното публично предлагане (IPO) на емблематичния производител на спортни автомобили Porsche, предава Bloomberg.

От VW казват, че са разработили рамково споразумение с Porsche SE, което все още изисква официално одобрение както на компаниите, така и на техните надзорни съвети. Акциите на VW поскъпнаха с близо 9% след новината, когато търговията беше открита на фондовата борса във Франкфурт, и се търгуваха за около €188,14.

Листването ще осигури на VW свежи пари за финансиране на агресивния преход към електрически автомобили, разработването на нови технологии като самоуправляващи се автомобили и създаването на нов бизнес за изработка на батерии за неговите електромобили.

Планират ли общо автомобилно предприятие VW и Huawei?

Планират ли общо автомобилно предприятие VW и Huawei?

Според появила се информация двете компании ще разработват заедно технологии за автономно шофиране

Дискусиите подчертават как производителите на автомобили се борят да осигурят капитал за финансиране на най-мащабната трансформация на автомобилната индустрия от един век насам.

Съобщението идва след повече от година спекулации и интензивни дискусии сред основните акционери на VW, които включват Porsche Automobil Holding SE - фондът, собственост на семействата Порше и Пих, провинция Долна Саксония, която контролира около 20% от VW и има специални права съгласно германския "закон за VW" и влиятелния профсъюз IG Metall, който държи половината от местата в борда на директорите на VW.

Porsche SE потвърди преговорите и заяви, че може да закупи акции на Porsche AG в случай на IPO.

Volkswagen обяви премиерата на нов бюджетен седан

Volkswagen обяви премиерата на нов бюджетен седан

Моделът Virtus ще сподели основните компоненти и възли с новата Skoda Slavia

Porsche е основен двигател на печалбите на VW и една от най-разпознаваните марки на групата. Производителят на спортния автомобил 911 и изцяло електрическия спортен седан Taycan допринася с голям дял от печалбата си за групата VW, която включва още едноименната марка Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini и други марки.

Анализаторите изчисляват, че само бизнесът с електрически автомобили на Porsche може да струва почти половината от стойността на цялата група Volkswagen, която има пазарна капитализация от €108,61 милиарда.