Китайският технологичен гигант Huawei и германската автомобилна компания Volkswagen планират да създадат съвместно предприятие за разработване на технологии за автономно шофиране. Това съобщават някои световни медии, цитирайки китайското онлайн издание 36kr.com, което се позовава на анонимни източници.

Според инфомацията се предвижда новото общо предприятие да послужи като доставчик на Volkswagen, докато Huawei ще предоставя софтуерна и чип технологията.

Волфсбург, имаме проблем. Как VW закъса в Китай

Волфсбург, имаме проблем. Как VW закъса в Китай

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и най-важният за германския концерн

Една от възможностите, които двете страни обсъждат е, че VW ще бъде контролиращият акционер с капиталови инвестиции, докато Huawei ще допринася за технологиите и интелектуалната собственост.

За да се улесни развитието на това ново начинание, някои висши технологични таланти от Huawei ще участват в проекта. Бившият ръководител на отдела за интелигентно шофиране на Huawei - Су Дзин, ще бъде един от тях. През юли изпълнителният директор беше отстранен от длъжността поради неподходящи коментари относно инциденти с автопилот на Tesla.

Към момента обаче от Huawei отричат информацията. Според коментара на експерти от сектора, причина за това може да е, че сделката не е финализирана. Предстои да разберем.

Вашингтон разреши на Huawei да купува авточипове за стотици милиарди

Вашингтон разреши на Huawei да купува авточипове за стотици милиарди

Китайският гигант търси нови източници на приходи