За първи път от над половин век колите с марка Volvo не са най-продаваните автомобили в Швеция. Съгласно данните на автомобилната асоциация на страната, нейното място в тази класация е заето от Volkswagen Golf, съобщава BBC.

Машините с марка Volkswagen Golf са предпочетени от 5,9% купувачите, докато продажбите на Volvo от трите основни модели са взели 5,7% от пазара.

Последният път, когато подобно нещо се е случило е през 1962 година, тогава Volvo отстъпи първото място по продажби в страната на модела Volkswagen Beetle.

Независимо, че Volvo сега се владее от китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, тя и досега се счета за легендарна шведска марка, синоним на качество и сигурност. И сега почти всяка пета кола в Швеция е е Volvo, като автомобилите от тази марка заемат 21,5%, докато моделите на Volkswagen имат 15,7% от автопарка на страната.

По данни на Автомобилната асоциация на Швеция, 2016 година е рекордна по продажби на нови машини, като техният брой е нараснал с 8% в сравнение с предходната.