Концернът Volkswagen представи за последен път обновения си популярен модел Golf. Автомобилът дебютира във версии хечбек и комби. Германските призводители показаха и няколко спортни модификации на Golf с индексите GTI и GTE. За всички подробности около новия продукт от Волфсбург пише Autonews.

Защо Volkswagen Golf е един от най-продаваните автомобили на всички времена?

Защо Volkswagen Golf е един от най-продаваните автомобили на всички времена?

VW Golf е емблематичен хот хеч и остава популярен днес на пазара на нови и употребявани автомобили

Какво се промени в дизайна

Обновеният Volkswagen Golf получи нови тесни LED фарове (срещу допълнително заплащане се предлага матрична оптика IQ.Light), различни брони, светлини с триизмерна графика (в стила на моделите на Audi) и малка радиаторна решетка с шарка на пчелна пита. По-скъпите версии са оборудвани със светещо лого на марката и черен покрив. Моделът е оборудван с алуминиеви джанти с диаметър от 16 до 19 инча в зависимост от модификацията.

Снимка 650515

Източник: Volkswagen

Какво има в кабината

Основната промяна в интериора на автомобила е нова информационно-развлекателна система със сензорен екран с диагонал от 10,4 на 12,9 инча. Актуализираният Golf също е оборудван с персонализиран цифров инструментален панел, проекционен дисплей и волан с три спици с физически бутони (преди това имаше сензорни бутони). В допълнение, плъзгачите за настройка на климатроника са осветени отзад поради многобройни искания на клиентите. За първи път при този модел шофьорите имат достъп до гласов асистент, базиран на ChatGPT и функцията за паркиране на автомобил с помощта на смартфон.

Новото в двигателите

Основните версии на новия продукт са оборудвани с 1,5-литров бензинов двигател с мощност 116 или 150 конски сили. Скоростната кутия е шестстепенна механична. Хибридните версии на автомобила с 48-волтов стартер-генератор и роботизирана скоростна кутия са оборудвани със същите двигатели.

Освен това автомобилът може да бъде закупен с 2,0-литров дизелов агрегат (204 к.с.). Такъв двигател може да работи заедно със седемстепенен "робот".

Мощността на акумулаторния Volkswagen Golf hybrid остава непроменена - 204 к.с. В същото време тази модификация на модела беше оборудвана с батерия с капацитет 19,7 kWh (преди 10,6 kWh). Благодарение на това пробегът само на електричество се увеличи до 100 км. Можете да попълните енергийните резерви на хибрида от 10 до 80% за 25 минути.

Снимка 650516

Източник: Volkswagen

И накрая, инженерите на Volswagen увеличиха мощността на "спортните" версии на GTE и GTI до 272 и 265 к.с. съответно. В същото време такива автомобили са загубили ръчна скоростна кутия, сега за тях е достъпен само "робот".

Volkswagen Golf ще се продава изключително във версии с предно задвижване. По-късно обаче колата трябва да има и модификация със задвижване на всички колела. Дебютът на тази версия обаче няма да се състои до 2025 година.

Следващият Volkswagen Golf ще бъде електрически автомобил

Следващият Volkswagen Golf ще бъде електрически автомобил

Спортните GTI и R няма да изчезнат, но също ще преминат към електрическа тяга

Кога ще бъде пуснат в продажба?

В Европа продажбите на новия продукт трябва да започнат през пролетта на 2024 г. Цените на модела все още не са обявени. Минималната цена на предишната версия на Golf в Германия вече е 29,2 хиляди евро.

Най-вероятно настоящият рестайлинг ще бъде последният за модела с двигател с вътрешно горене. По предварителна информация следващото, девето поколение Golf, ще бъде изцяло електрическо.