През последните години редица райони в България успяха да привлекат международни инвеститори от автоиндустрията, произвеждащи части и системи за водещите марки в световен мащаб.

По оценката на зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов в момента в страната работят около 170 такива дружества, като те допринасят за 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Също така те дават работа на над 40 000 души.

4000 души са наети за година в автомобилните заводи в България

Автомобилните заводи в България наемат по 2 души на всеки час

Компаниите разширяват бизнеса, продължават да търсят хора

Това обобщи зам.-министърът в рамките на откриването на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe, което се провежда във Виена.

Борисов коментира още, че проекти на стойност 800 милиона лева, създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от ресорното министерство.

Белгийската Malmar напуска България заради липса на кадри

Първи производител на авточасти напуска България заради липса на кадри

Компанията обяви инвестиция в база в Пловдив през 2016 година

По време на речта си при откриването на срещата той коментира, че сред предимствата на България за привличане на чуждестранни инвестиции са макроикономическата и финансова стабилност заедно с ниските данъци и оперативни разходи.

"Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се се утвърждава като ключов играч и една от най-бързо развиващите се дестинации в сферата на производството на компоненти за автомобилната индустрия", посочват още в официално съобщение от министерство на икономиката.

"Язаки България" обяви увеличения на заплатите в завода в Димитровград

Най-големият производител на авточасти у нас увеличава заплатите на служителите си

Колко стават възнагражденията?

Най-голямата компания в този бранш у нас е японската "Язаки", която през миналата година отвори трета база, намираща се в Димитровград, като има още в Сливен и в Ямбол. След като първоначално през есента на 2017 година там наеха 800 души в началото на февруари от компанията обявиха, че ще отворят още 700 работни места.

Производителят на авточасти Kostal отвори втори български завод с 1700 работници

Световен лидер в производството на авточасти отвори втори български завод с 1700 работници

Инвестицията е за 12 милиона евро

Отново през миналата година германската Kostal, която е специализирана в производството на подкормилни кутии, даде старт на работата във втория й завод в Пазарджик, където работните места са 1700. Преди него дружеството отвори и завод в Смолян.

Друг лидер от Германия - "ВИТТЕ Аутомотив", пък обяви през август, че разширява производствената си база в Русе и наема допълнително 500 души.

Германската "ВИТТЕ Аутомотив" отваря нови 500 работни места у нас

Германски производител на авточасти отваря нови 500 работни места у нас

Компанията ще наеме служителите в следващите 5 години