Kostal, световен лидер в производството на подкормилни кутии, отвори втория си завод в България. След фабриката в Смолян, този път германската холдингова компания избра Пазарджик.

Новият завод е един от най-големите изобщо на компанията и в построяването му са вложени 12 милиона евро, заяви Андреас Костал, главен изпълнителен директор. В него ще работят 1 700 души, като 300 от тях вече преминават обучение, като до края на годината наетите ще достигнат 500. Така общият обем на инвестициите в България, които фирмата е направила, скача до 32 милиона евро.

Снимка 306349

Източник: money.bg

Компанията произвежда подкормилни кутии за почти всички големи автомобилни марки - Volkswagen Group, Peugeot-Citroen, Daimler, Ford, BMW и General Motors. Към края на миналата година Kostal оперира чрез 46 завода в 21 страни с обща численост на персонала 17 000 служители и оборот от над 2.3 милиарда евро.

Освен двата завода - в Смолян и Пазарджик, компанията отвори и софтуерно предприятие, базирано в столицата, което разработва програмни решения за компаниите в групата.

Така Kostal дава работа на около 2 700 българи. По думите на Андреас Костал, средната заплата в завода ще бъде около средната за Пловдив-област.

Снимка 306361

Източник: money.bg

На официалната церемония днес присъстваха множество официални лица, сред които и премиерът Бойко Борисов, президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевенлиев, външният министър Екатерина Захариева, кметът на Пазарджик Тодор Попов, областният управител Стефан Мирев, депутати, общински съветници и други.

Директорът за България Йоаким Грабовски посочи, че целите пред завода в Пазарджик са 60 милиона продажби през следващата година, които да нараснат до 180 милиона годишно до 2022 г. По думите му, компанията ще инвестира над 100 милиона евро до 2022 г. в заводско оборудване и технологии.

Йоахим Грабовски (вляво) и Кирил Асенов

Източник: money.bg

Йоахим Грабовски (вляво) и Кирил Асенов

Макар по време на церемонията премиерът Борисов да се обърна с работниците с "Дойде време да се радваме, че ви има", намеквайки за липсата на квалифициран персонал, Грабовски посочи, че компанията не е имала проблем с кадрите. Една от основните причини затова е обучителната система, която Kostal е въвела. Тя прави възможно наемането и на хора без висше образование.

Любопитна прогноза направи по време на церемонията Кирил Асенов - собственик на компанията "Арексим", която е основен поддоставчик на Kostal в Смолян. Според него съвсем скоро в Пазарджик ще дойдат още поне 20 предприятия, които ще снабдяват германската компания с части и услуги - така, както е станало и в Смолян.