Гиганти в търговията на дребно, включително Adidas и H&M, предизвикаха гняв в Германия, след като съобщиха, че смятат да спрат да плащат наеми за магазините, които са били принудени да затворят.

Министърът на финансите Олаф Шолц призова компаниите да се въздържат от прибързани действия, които могат да нанесат щети на собствениците на имотите. "Дразнещо е, когато големи компании просто обявят, че спират да плащат наем", казва той пред всекидневника Bild. Той ги призова към диалог. "Сега е времето да работим заедно".

Решението на търговците идва на фона на решението на правителството да прокара защита за наемателите, която ги пази от изгонване, ако финансовите им резултати се влошат заради мерките срещу коронавируса.

Но министърът на правосъдието Кристин Ламбрехт предупреди директорите да не се възползват нечестно от промените. "Неприлично и неприемливо е финансово силни компании просто да спрат да плащат наемите си", заяви тя.

Производителят на спортно облекло и обувки Adidas, чиято нетна печалба през 2019 г. достигна €2 млрд., понесе значителни щети от спад в продажбите в Китай и затварянето на магазини. Пред DPA баварската компания съобщи, че "временно спира да плаща наемите си, както много други компании". Подобно решение са взели и германският търговец Deichmann, както и шведският гигант H&M.