Airbus е на път да приключи 2019 година с всичките си основни програми за граждански летателни апарати.

През година, която беше белязана от напрежението на пазарите и американските тарифи, Airbus направи бурно представяне. Компанията може да достигне брутни продажби от 1 000 самолета, прогнозира ръководителят на търговския отдел на авиопроизводителя Кристиан Шерер. Той добави обаче, че търговските мита все пак представляват много сериозен проблем за клиентите на авиокомпаниите.

Спрямо показателите авиопроизводителят може да очаква по-висока стойност на новите поръчки, отколкото за доставките през годината. Резултатът идва след като Airbus отбеляза 940 брутни продажби през първите 11 месеца от годината.

"Наистина сме много доволни от нашите продажби", посочи още Шерер.

Спирането на производството на Boeing 737 MAX: Още една черна прогноза

Спирането на производството на Boeing 737 MAX: Още една черна прогноза

Ходът ще разклати БВП на първата световна икономика. Поне в началото на 2020 година

Той също така отрече, че Airbus се възползва от решението на съперника на Boeing да спре производството на своя заземен самолет 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи. Шерер подчерта, че прекъсването ще навреди на сектора като цяло.

"Ние сме в растежна индустрия. Когато имате един играч, който не играе ролята си, това може да бъде изключително разрушително за всички", каза Шерер.

От неговия коментар стана ясно още, че въпросът около евентуалната разработка на по-голяма версия на Airbus A220 не трябва да бъде "дали", а "кога". В момента проектите се обмисляли от копняната.

Замяна на по-голямото семейство A320 също ще трябва да изчака подобрение на екологичните и икономическите показатели, което е малко вероятно да се случи преди 2030-те години.

Airbus получи поръчка за $7 милиарда

Airbus получи поръчка за $7 милиарда

Американската United предпочете европейския производител