Американският технологичен гигант Amazon замразява наемането на служители в бизнеса си с търговия на дребно до края на годината, като по този начин се превръща в най-новата компания, която предприема подобни мерки на фона на икономическата несигурност. За информацията, съобщи The New York Times, позовавайки се на вътрешнофирмено съобщение. В анонса, изпратен до HR специалистите, се казва, че компанията спира глобалното наемане на всички корпоративни длъжности.

Това включва технологични позиции, както и такива от  бизнеса си с магазини - физическия и онлайн и логистичните операции на корпорацията.  Мащабното замразяване на наемането на нови служители обаче няма да засегне по-печелившото подразделение за облачните изчисления на компанията. 

"Amazon продължава да разполага със значителен брой свободни позиции в цялата компания", съобщи в изявление Брад Гласър, който е говорител на концерна. Той подчерта, че някои части на бизнеса са "по-зрели от други" и все пак нови служители ще бъдат наемани за тях. Не е ясно за кои става дума.

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Той ще се намира в Истанбул

Компанията е вторият по големина частен работодател в САЩ и поредната компания отвъд океана, която замразява наемането на нов персонал. В края на септември основателят на Facebook и главен изпълнителен директор на компанията-майка на социалната мрежа Meta - Марк Зукърбърг, обяви програма за икономии и съкращения на работни места. Това се случи за първи път в историята на корпорацията.

"Надявах се, че досега икономиката ще се е стабилизирала по-значително. Но от това, което виждаме, все още не изглежда така, така че искаме да планираме малко по-консервативно", коментира Зукърбърг, цитиран от Bloomberg.

В рамките на първото голямо съкращаване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 година Марк Зукърбърг е заявил, че компанията ще замрази наемането на служители и ще преструктурира някои екипи, за да намали разходите и да пренареди приоритетите си.

Компанията зад Facebook Meta съкращава служители за първи път в своята история

Facebook съкращава служители за първи път в своята история

Проблемите за Марк Зукърбърг се задълбочават