Amazon публикува доклад за разпространението на коронавируса сред служителите на компанията, което е първата официална информация за това, предаде CNBC. Данните показват, че 19 816 служители на компанията са били в контакт с вируса през тази година. Докато това изглежда като огромен брой, всъщност е пренебрежителен дял от всички работещи за гиганта - само 1,44%.

Според компанията крайният брой на хората, сблъсквали се с вируса, е значително по-малък от първоначално очакваното, като те са прогнозирали с цели 42% по-висока заболеваемост. Ако тя беше съпоставима с тази в страната като цяло, трябваше над 33 хил. служители да са имали контакт с болестта.

Amazon назначава 100 000 нови служители

Amazon назначава 100 000 нови служители

Това е втората вълна на масово създаване на заетост от началото на годината. Първата подобна беше през март

Тъй като Amazon е един от огромните работели в САЩ, за който работят общо почти 1,4 млн. души, компанията беше под силен натиск да представи данни за заболеваемостта от коронавирус сред служителите си. Изглежда, че тя изобщо не е сериозна, въпреки че в началото на пандемията работещите в складовете ѝ се оплакваха, че тя не прави достатъчно, за да спре заболеваемостта.

Въпреки изключително малкия дял на хората, които за последната половин година са се срещали с вируса, от Amazon досега отказваха да публикуват изследванията си, посочвайки, че те ще са подвеждащи и извадени от контекст. От компанията изтъкнаха също, че данните ще са доста по-смислени, ако и други големи бизнеси публикуват подобни.

"Широкия обхват на подобна информация ще ни позволи да проследим прогреса си и да споделяме най-добрите практики сред всички бизнеси и индустрии", посочват от Amazon.

След седем години тестове, Amazon стартира безпилотни доставки с дрон

След седем години тестове, Amazon стартира безпилотни доставки с дрон

Компанията получи одобрение от Федерална авиационна администрация на САЩ

Известно е също, че има поне осем смъртни случая на болни от коронавирус работещи за гиганта, но от него не оповестиха повече информация по въпроса. Във всеки случай това прави смъртност от 0,004% сред заразените в компанията и 0,0005% от целия ѝ персонал.

Подобни данни бяха оповестени от най-големия работодател в САЩ - Walmart, където заболеваемостта е под 1% от работещите за компанията 1,5 млн. души. Все пак те все още не са публикували подобен обширен доклад.