Китайската автомобилна компания Nio обяви намеренията си за производство на собствен смартфон, който ще бъде оптимизиран за работа с електрически автомобили. Това съобщава изданието Carnewschina.

Изпълнителният директор на известния китайски автомобилен производител, Уилям Ли заяви, че компанията възнамерява да произведе смартфон. Ръководителят на Nio обясни, че устройствата на пазара не са в състояние да дадат достъп до функциите на електрическите превозни средства на китайската марка. По думите на Ли, в това отношение собственикът на колата губи достъп до много функции.

По-конкретно, ръководителят на Nio отбеляза, че смартфоните на Apple, които са популярни на пазара, също не са в състояние да решат проблема на собствениците на автомобили. По думите на Уилям Ли, това се дължи на факта, че превозните средства Nio използват mmW технология за комуникация, която не се поддържа от iPhone.

От корпорацията уточняват, че първият интегриран в автомобилната екосистема смартфон ще се появи през 2023 година. Цената на модела ще бъде не повече от 7000 юана, или около 1000 долара.

По всичко изглежда, че телефоните ще отговарят на външния вид на автомобилите от серията Nio. От изданието Carnewschina не уточняват, дали компанията ще окомплектова електрическите си автомобили с телефони, или потребителят ще трябва да закупи устройството отделно.

Nio е увеличил 4 пъти доставките си за година

Китайският конкурент на Tesla е увеличил 4 пъти доставките си за година

Акциите на компанията са поскъпнали със 17% от началото на годината

Припомня се, че малко по-рано Илон Мъск допусна възможността Twitter да създаде свой собствен смартфон. По думите на собственика на услугата за микроблогинг, това може да се случи, ако приложението Tiwtter бъде премахнато от магазините за приложения на iPhone и Android.

Американският предприемач Илон Мъск в своя Twitter обеща, че ако социалната мрежа бъде премахната от основните магазини за приложения за iPhone и Android, той ще направи смартфон собствено производство.

Потребител на Twitter се обърна тогава към милиардера с предложение да направи свой собствен телефон, ако социалната мрежа не е достъпна на други устройства. "Вярвам, че това няма да се случи, но да, ако няма друг избор, ще направя алтернативен телефон", написа Мъск.

Nio ще построи 3700 станции за смяна на батерии на най-големия автомобилен пазар в света

Nio ще построи 3700 станции за смяна на батерии на най-големия автомобилен пазар в света

До края на 2025 година