Китайският производител на електромобили Nio е получил одобрение за изграждане на трети завод в страната, съобщава Reuters, цитирайки свои източници. Това ще увеличи производствения капацитет на компанията до 1 млн. електрически автомобила годишно, с което почти ще достигне производителността на съоръжението на Tesla в Шанхай.

Възможностите на най-голямото производство на американската компания в Шанхай позволяват годишно на пазара да излизат 1,1 милиона бройки.

Oсмият по продажби производител на електромобили в Китай Nio е започнал строителството на третия завод, твърдят източници, пожелали анонимност, тъй като въпросът все още е добил публичност. Не е ясно обаче кога съоръжението ще е готово и ще започне масовото производство. Заводът, известен като F3, се намира в източната провинция Ахуей, град Хуайнан, а производството в него ще е съсредоточено предимно върху новата серия на Nio - Onvo.

Снимка 668163

Източник: Nio

Oт Nio са потвърдили информацията, че е даден старт на строителството на третия завод на компанията и че се очаква той да има капацитет от 100 000 бройки при едносменен режим на работа. Те допълват, че процесите по разширение на капацитета са насочени към задоволяване на нарастващото търсене на автомобили с марките Nio и Onvo, както и към потенциалното производство на нови марки. Компанията не е потвърдила обаче дали на по-късен етап капацитетът ще достигне 600 000.

В средата на месец май Nio пусна на пазара марката Onvo, когато представи и SUV модела Onvo L60. Цената му започва от 219 900 юана (30 300 долара). За сравнение - цената на Model Y на Tesla в Китай започва от 249 900 юана, което представлява разлика от малко над 4 000 долара.

Одобрението се счита за голяма победа на Nio, коментират запознати, тъй като се случва на фона на предпазливата държавна политика в тази посока. Тя се наложи след 2022 г. поради опасенията за свръхкапацитет на производството при забавящо се търсене.

Вместо зареждане: Китайският производител Nio е извършил 40 милиона смени на изтощени батерии

Вместо зареждане: Китайският производител Nio е извършил 40 милиона смени на изтощени батерии

Компанията твърди, че това може да бъде по-бързо решение за захранване на електромобилите