Базираната в Нидерландия технологична компания с дъщерни дружества в България и Индия и мажоритарна собственост на български инвеститори, наскоро събра €10,6 милиона с цел да удвои броя на своите широколентови абонати през следващите 18 месеца. Това заяви съоснователят на компанията Николай Горчилов пред SeeNews.

Доставчикът на интернет услуги (ISP) е осигурил средствата в сделка за заем с 24 европейски инвеститори, които са получили преференциални условия за конвертиране на заема в акции.

Сред поддръжниците от българската IT общност са съоснователите на СофтУни Христо Тенчев и Светлин Наков, Филип Угринов - съосновател на CallPoint, сега Telus International Europe, съоснователят на Telerik Светозар Георгиев и Тенко Николов, който е съосновател на SiteGround.

Българската Excitel е сред най-бързо развиващите се доставчици на интернет в Индия

Българска компания е сред най-бързо развиващите се доставчици на интернет в Индия

Дружеството е на водеща позиция в Ню Делхи и Хайдарабад

Оценката на групата сега възлиза на €100 милиона, като съоснователите на Excitel включват запазване на съвместен контролен дял от 60%, който подлежи на разводняване до 10%, ако новите инвеститори изберат да конвертират съответните си инвестирани суми в акции.

Наред с Горчилов, контролиращи инвеститори са българските предприемачи Виктор Франсис и Пламен Петков, както и индийският изпълнителен директор Вивек Райна.

Excitel управлява уникален бизнес модел в Индия, дефиниран като "Uber за широколентов достъп", който позволява на местните предприемачи да разгръщат интернет мрежи в недостатъчно обслужени градски райони.

"Икономичният и достъпен бизнес модел, който правим, ни позволи да свържем 700 000 домакинства чрез близо 2 000 местни кабелни оператори в над 20 града в Индия само с 6 милиона евро външно финансиране. Ето защо сме уверени, че новите €10 милиона плюс последващото финансиране минимум ще удвоят клиентите ни през следващите 18-24 месеца", коментира Горчилов.

Част от приходите от набирането на средства ще бъдат използвани за удвояване на екипа по софтуерно инженерство в софийската Excitel Technology до над 30 души, за да се доразвие технологията, която поддържа бизнес модела на компанията.