Индия, заедно с Китай, е най-обещаващият пазар за компаниите от технологичния бранш със своето милиардно население. А към днешна дата една българска компания успя да се превърне в най-бързо развиващият се интернет доставчик в столицата Ню Делхи и в столицата на щата Телангана - Хайдарабад.

Става въпрос за дружеството "Ексайтъл" (Excitel Broadband), която работи с почти всички доставчици на интернет в страната или в общо 150 града там. То получава лиценз за работа през 2016 година, като в момента общият брой потребители достига 190 хиляди души, а служителите на фирмата в Индия са 500 души.

Това стана ясно по време на среща на зам.-министърът на икономиката Александър Манолев с представители на компанията в Индия.

В официално съобщение от Министерство на икономиката посочват, че "Ексайтъл" не е единственият пример за успешен бизнес на български фирми в страната.

Снимка 343711

Източник: Министерство на икономиката

В момента дъщерното дружество на "АСПА Инженеринг" - "Грийнзоун България" работи по мащабен инвестиционен проект за изграждането на виртуална канализационна мрежа в Индия. Също така фирмата работи по строежа на фотоволтаичен парк с капацитет от 500 MW в близост до град Патна. Проектът е на стойност от 500 милиона евро.

"През ноември 2014 година бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2q2 млн. евро, изграден от българо-индийския холдинг "Прайм Стар Петролиум енд Инфрастръкчър Лимитед". Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия", посочват още от ресорното министерство.

"Българската компания "Хюве Фарма" откри джоинт‐венчър завод в Индия за производство на ветеринарни фармацевтични продукти (край град Пуне). Също така български ИТ специалисти са разработили иновативни приложения за мобилна безопасност (iSOSu App и Imarecon), които могат да изпращат незабавни спешни SOS сигнали само с едно кликване и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време", допълват още от ведомството.

Според изчисленията родни фирми участват в изпълнението на проекти в азиатската държава на обща стойност над 500 милиона евро.