Robert Bosch GmbH съобщи, че е разработила тест, който може да диагностицира Covid-19 за по-малко от 2,5 часа и може да помогне в борбата с епидемията, предава Bloomberg.

"Заразените пациенти могат да бъдат идентифицирани и изолирани по-бързо", каза главният изпълнителен директор Фолкмар Денер.

Новият тест използва диагностична платформа, създадена от здравното подразделение на Bosch. Тя се използва вече в болници и лаборатории. Досега тестовете за коронавирус обикновено отнемаха един-два дни.

Възможността за тестване на голям брой хора се смята за ключово за ограничаване на заразата. Страни като Германия и Южна Корея успяват бързо да тестват голяма част от населението и по-ефективно да ограничат разпространението на коронавируса. В други, като Италия и САЩ обаче, се тестват значително по-малко хора превантивно и там броят на заразените и починалите вече расте главоломно.

Новият тест ще бъде пуснат на пазара в Германия през април и ще бъде продаван и на други пазари.

Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. При пробите досега, той е показал 95% точност.