IAG, собственик на British Airways, предупреди, че ще отчете по-ниска печалба от очакваната през тази година заради стачните действия на пилотите в компанията, предава BBC.

Пилотите спряха работа за два дни по-рано този месец заради недоволство, свързано със заплатите и условията на труд. IAG казва, че прекъсването на работата ѝ е струвало поне €137 милиона. Общо, компанията очаква оперативна печалба с €215 милиона по-ниска тази година.

Заради стачката на 9 и 10 септември т.г. 2 325 полета са били отменени. За 27 септември бе насрочена още една, но тя бе отменена в последствие. Засега няма нови разговори между BA и синдиката.

Резултатът ще бъде по-нисък и заради по-малко продадени билети и по-ниската им средна цена. Това ще свали резултата с €45 милиона, казват от компанията.

По-рано тази година пилотите отказаха увеличение от 11,5 процента на заплатите за период от три години. Синдикалната организация настоява за по-голямо увеличение и припомня, че пилотите са се съобразявали с по-тежкото финансово състояние през предходните години, но ситуацията вече е различна. През миналата година IAG отчете с 9 процента по-висока печалба.