Липсата на кадри е все по-голям проблем за както за международния, така и за българския бизнес. Компаниите са изправени пред дефицит на работници, като това се превръща в сериозна криза. Именно дефицитът на производствен капацитет и човешки ресурс са основното предизвикателство и пред бизнеса на българския производител на метални опаковки, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Бойко Шойлеков, който е финансов директор и член на УС на "Булметал".

"Булметал" е създадена през 1995 г. и днес на годишна база произвежда по над 100 милиона метални опаковки за над 400 компании от Европа. Клиентите ѝ са от хранителната, козметичната, химическата и ред други индустрии.

Снимка 641784

Източник: Google Maps

В края на миналата година холдингът осъществи успешно IPO за 8,2 милиона лева.

"Булметал" осъществи успешно IPO за 8,2 млн. лева

Eдин oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa лeĸ мeтaлeн aмбaлaж в Бългapия и peгиoнa осъществи успешно IPO

Поръчки за участие в подписката се подаваха от 8 до 15 декември 2023 г.

Припомняме, че миналата година дружеството, което е един от най-големите производители на лек метален амбалаж в България и региона, обяви инвестиция в размер на 25 милиона евро за изграждането на нова фабрика в Гурково. За новите производствени мощности са предвидени 12 000 кв.м в близост до гарата в града. А целта е оптимизация на дейностите на компанията.

На фона на инвестиции нови цели обаче, компанията е изправена пред недостиг на служители от България. Ръководството на дружеството вижда решение на проблема в наемането на чуждестранни работници чак от далечен Непал.

"Опитваме се да решим проблема чрез привличането на персонал от Непал. Тези нови работници ще бъдат ангажирани в българските производства. В момента има 23 души, като следващия месец се очакват още толкова", заяви Бойко Шойлеков.

Наскоро от "Булметал" представиха пред инвеститори консолидираните си резултати към края на първото тримесечие на годината. Дружеството отчита силно намалена задлъжнялост с над 17% - на ниво от 37 милиона лева. Този месец компанията ще завърши придобиването на нова производствена линия за аерозолни флакони, като така ще се освободи капацитет за постъпващи поръчки.

Освен проблемът с липсата на български работници, от ръководството на "Булметал" виждат засилена конкуренция в бранша, като има бум на производители, които влизат на пазара за метален амбалаж. Свидетели са и на нелоялна конкуренция, която избягва европейските мита за внос от Китай.

Компанията развива бизнес в Италия, Германия и България. Холдингът притежава и транспортно дружество, както и италиански и германски компании, специализирани в автоматизация и производство на индустриално оборудване.

"Булметал" инвестира 25 млн. евро в нова фабрика

Български производител на метални опаковки инвестира 25 млн. евро в нова фабрика

Компанията готви първото IPO на главния сегмент на Българската фондова борса от близо две години