С поръчки на обща стойност 8,2 млн. лева и близо 930 хил. акции, подадени от множество институционални и индивидуални инвеститори, публичното предлагане на "Булметал" АД приключи успешно. Така, компанията от гр. Гурково стана една от малкото през последните години, успешно набрала средства чрез публично предлагане на база одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН) проспект.

"Булметал" предложи общо до 1 130 450 броя акции с емисионна стойност 8,85 лв. Поръчки за участие в подписката се подаваха от 8 до 15 декември 2023 г.

В предлагането се включиха множество местни и чуждестранни инвеститори - пенсионни компании, управляващи дружества и инвестиционни посредници. За огбелязване е, че делът на институционалните инвеститори такива надхвърля 80%. Повече от 100 са инвеститорите, подали заявки за участие.

"Горда съм, че за първи път от над пет години успяхме да привлечем интереса на големите институционални инвеститори към българския пазар. Едновременно с това, в предлагането се включиха и значителен брой индивидуални инвеститори", коментира Радослава Масларска, председател на УС на "ЕЛАНА Трейдинг", като инвестиционният посредник бе мениджър на емисията.

Съгласно проспекта, инвеститорите следва да преведат сумите за записаните акции по набирателната сметка до 20 декември, след което увеличението на капитала ще бъде вписано в Търговския регистър, а в началото на новата година се очаква акциите на "Булметал" да бъдат и приети за търговия на БФБ.

"Оценявам високо доверието на всеки, инвестирал в нашата компания и лично се ангажирам, заедно с целия мениджърски екип, да постигнем заложените цели и да продължим да борим нови върхове", каза Кольо Атанасов, мажоритарен акционер и председател на Надзорния съвет на "Булметал".

С финансовата "инжекция" компанията възнамерява да инвестира в разширяване на производствения капацитет и автоматизация на процесите, които да доведат до по-високи продажби и намаление на производствените разходи.

"Булметал" инвестира 25 млн. евро в нова фабрика

Български производител на метални опаковки инвестира 25 млн. евро в нова фабрика

Компанията готви първото IPO на главния сегмент на Българската фондова борса от близо две години

Ще припомним, че в средата на ноември излезе информация, че един oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa лeĸ мeтaлeн aмбaлaж в Бългapия и peгиoнa - "Бyлмeтaл", щe изгpaждa нoвa фaбpиĸa в Гypĸoвo.

Инвecтициятa щe e в paзмep дo 25 млн. eвpo, ĸaтo нoвитe пpoизвoдcтвeни мoщнocти щe бъдaт paзгъpнaти въpxy 12 000 ĸв. м площ в близocт дo гapaтa в гpaдa. Цeлтa e oптимизaция нa дeйнocтитe нa ĸoмпaниятa. "Бyлмeтaл" плaниpaт дa внeдpявaт и нoви aвтoмaтизaции и пoдoбpeни пpoцecи зa изгoтвянeтo нa пo-тънĸи и лeĸи oпaĸoвĸи.

Чрез дъщерните си компании в Италия и Германия (Cevolani и BiBRA), "Булметал" е и сред основните доставчици на машини за производство на опаковки с клиенти на 4 континента. Бизнесът с опаковки генерира около 2/3 от годишните продажби на групата, а останалата 1/3 идва от машиностроителното направление. Германия, Италия, Словения, Румъния, Гърция и България са водещи пазари за опаковките на "Булметал", а Италия, Канада, северна Африка и Южна Америка са водещи пазари за машините на групата.