Един от най-големите производители на лек метален амбалаж в България и региона - "Булметал", ще изгражда нова фабрика в Гурково, съобщава местният сайт divident.eu.

Инвестицията ще е в размер до 25 млн. евро, като новите производствени мощности ще бъдат разгърнати върху 12 000 кв.м в близост до гарата в града. Целта е оптимизация на дейностите на компанията.

"Булметал" планират да внедряват и нови автоматизации и подобрени процеси за изготвянето на по-тънки и леки опаковки.

110 милиона лева инвестиция в стъкларския завод "Рубин" в Плевен

110 милиона лева инвестиция в стъкларския завод "Рубин" в Плевен

Ще бъдат създадени и 150 нови работни места

Задава се IPO

Холдингът около "Булметал" ще направи първото първично публично предлагане (IPO) на главния сегмент на БФБ от близо две години, като целта е да се наберат малко над 10 млн. евро.

"Имаме планове, свързани със сериозен бизнес растеж на компанията. Решението на акционерите ни, както и моето, като мажоритален собственик беше, че е правилно да се насочим към финансиране чрез борсата поради дългосрочното ни планиране относно бъдещото развитие на компанията. Ние виждаме потенциал в тази емисия и евентуално в нови такива. Тъй като фирмата ни вече е мултинационална - имаме бизнес в Италия, Германия, България, смятаме, че по този начин ще стоим по-добре пред клиенти, акционери, банки", коментира пред онлайн изданието мажоритарният собственик Кольо Атанасов.

Очакванията са записването да започне на 15 ноември, а месец по-късно книжата да бъдат качени за търговия на борсата, пише "Капитал".

Започва строеж на завод за преработка на билки в Пловдив

Започва строеж на завод за преработка на билки в Пловдив

Ще бъдат разкрити до 20 нови работни места

В плановете на "Булметал" влиза внедряването на т.нар door-to-door модел, при който производствени линии ще се инсталират директно при големи клиенти - така се оптимизират складовите наличности и намаляват значително разходите за транспорт и опаковка, обясни пред медията финансовият директор Бойко Шойлеков.

Международен бизнес за над 100 млн. лева

"Булметал" е създадена през 1995 г. и днес на годишна база произвежда по над 100 млн. метални опаковки за над 400 компании от Европа. Клиентите ѝ са от хранителната, козметичната, химическата и ред други индустрии.

Само като производител на амбалаж, "Булметал" е сред водещите в металургичния сектор у нас с над 73 млн. лева оборот през 2022 г., но ако се прибавят и машиностроителните дейности вече говорим за бизнес с близо 112 млн. лева приходи, отбелязва "Капитал".

 Производителят на захарни изделия BG LINE строи завод за 18 милиона лева във Враца

Производителят на вафли "Хели" строи завод за 18 милиона лева във Враца

Очаква се комплексът да бъде изграден до 12 месеца

Холдингът притежава и транспортно дружество, както и италиански и германски компании, специализирани в автоматизация и производство на индустриално оборудване.