Американският автомобилен производител Ford Motor Co. през четвъртото тримесечие на 2022 г. намалява нетната печалба с 9,4 пъти, коригираната печалба също не отговаря на прогнозите на анализаторите.

От компанията казаха, че нетният й доход за периода октомври - декември е 1,3 милиарда долара, или 32 цента на акция, в сравнение с 12,3 милиарда долара, или 3,03 долара на акция, за сравнимия период на миналата година.

Коригираните печалби на Ford се повишиха до 51 цента на акция от 26 цента на акция година по-рано. Цифрата беше под очакванията на анализаторите, анкетирани от FactSet, в размер на 62 цента на акция.

Междувременно приходите са нараснали със 17% до $44 милиарда, докато експертите прогнозираха приходи от 41,4 млрд. долара.

Компанията пише в прессъобщението си, че резултатите не отговарят на очакванията й, отчасти поради нестабилността във веригите за доставки и производството, което доведе до по-високи разходи и по-ниско от очакваното производство на автомобили.

За цялата 2022 г. Ford регистрира нетна загуба от 2 милиарда долара спрямо печалба от 17,9 милиарда долара година по-рано.

Ford прогнозира печалбата EBIT за тази година в размер на 9-11 милиарда долара, но предупреди, че фактори като рецесията в САЩ и Европа, по-силният щатски долар и увеличените разходи за привличане на клиенти могат да имат отрицателно въздействие върху сумата.

По-рано тази седмица от Ford посочиха, че компанията " ще увеличи значително" производството на електрически превозни средства Mustang Mach-E през 2023 г. В същото време компанията вижда възможност за намаляване на цените на тези електрически превозни средства в САЩ.

Акциите на Ford загубиха 6,4% на допълнителната търговия в Ню Йорк в четвъртък. Капитализацията на компанията от началото на тази година е нараснала с 23,1% до 55,4 млрд. долара.