Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 година, са изтеглили около $36 милиарда от страната. Това съобщава агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ), цитиран и от Reuters.

Десетки от най-големите световни компании напуснаха или намалиха бизнеса си в Русия в отговор на войната в Украйна.

Германската група Allianz напуска Русия - но може да се върне

Един от най-големите застрахователи в света, работещ и у нас, напуска Русия

Бизнесът е продаден за половината от пазарната цена

Миналата седмица централната банка на Руската федерация омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни компании, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени през периода март 2022-а - март 2023-а година. От тях едва 20% са включвали продажба на активи на стойност над $100 милиона.

На този фон американската корпорация TJX Companies е продала своя дял в руския търговец на дребно Familia Trading, пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията.

Информация кой е придобил дела на американската компания към момента не се разкрива. Преди година американската компания обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава дружеството бе готово да отпише дела си в размер на $218 милиона.

Наскоро застрахователна компания Allianz обяви, че е поредната чуодестранна компания, която ще престане да съществува в Русия под своето име в рамките на до три месеца. Това съобщи генералният директор на компаниите Alliance и Alliance Life в страната, който е и съветник на "Зета застраховане" - Игор Фатянов, цитиран от "Ведомости".

На 17 май германската застрахователна група, която е една от най-големите в света в сектора, приключи сделката за продажбата на контролния пакет акции (50,1%) от руския бизнес на "Интерхолдинг", който принадлежи на "Зета застраховане" (преди ЗК "Цюрих").

Арабската Home Box може да замени IKEA в Русия

Арабска търговска верига може да замени IKEA в Русия

Очаква се първият магазин за мебели и стоки за дома да бъде открит в края на годината