Застрахователна компания Allianz ще престане да съществува в Русия под своето име в рамките на до три месеца. Това съобщи генералният директор на компаниите Alliance и Alliance Life в Русия, както и съветник на "Зета застраховане", Игор Фатянов, пише "Ведомости".

На 17 май германската застрахователна група Allianz - която е една от най-големите в света в сектора - приключи сделката за продажбата на контролния пакет акции (50,1%) от руския бизнес на "Интерхолдинг", който принадлежи на "Зета застраховане" (преди ЗК "Цюрих").

Продажбата на руското подразделение на Allianz е договорна по принцип с германската компания миналата година, но съгласуването на всички процедури с регулаторите и други структури отне почти година, добавя Фатянов. Сега Alliance и Alliance Life ще бъдат включени в застрахователната групата "Зета застраховане". Всички действащи към момент договори ще продължат да действат, а екипите ще продължат да работят както обикновено, уточнява Фатянов.

Той посочва, че сделката е сключена с отстъпка и по общите правила, без да разкрива абсолютни цифри. Според въпросните правила, за да продаде руското си поделение, всяка чуждестранна компания трябва да получи одобрение за това от подкомисия на правителствената Комисия за чуждестранните инвестиции.

При сделката са приложени общите условия в Русия при такива случаи. Първо, продавачът трябва да направи "доброволна" вноска във федералния бюджет в размер на не по-малко от 10% от сумата на сделката. Второ, бизнс активът трябва да бъде продаден с отстъпка от поне 50% от стойността, опредена чрез независима пазарна оценка.

Фатянов не изключва вероятността, Allianz отново да се върне на руския пазар. Германската компания продължава да има дял от 49,9% от акциите на обединената компания. Задължителните условия, необходими за връщането на германската застрахователна група под предишната марка на руския пазар в рамките на настоящата сделката обаче не са опрделени, казва още генералният директор.

Шеф от Allianz предупреди за заплаха от нова (световна) финансова катастрофа

Шеф от Allianz предупреди за заплаха от нова (световна) финансова катастрофа

Възможен е бърз спад на различни видове активи, според главния икономист на германската застрахователна компания