Главният икономист на крупната германска застрахователна компания Allianz, Лудовик Субран, посъветва инвеститорите да се подготвят за месеци на корекция на финансовите и други пазари, както и за заплаха от нова "финансова катастрофа", пишеBloomberg.

Икономистът не изключва бърз спад на цените на различни видове активи, тъй като инвеститорите, които преди това са ги купили със заемни средства, може да не са в състояние да обслужват дълговете си.

При това, по думите на Субран, погледнато в световен мащаб, ситуацията на пазара на търговски имоти и положението при регионалните банки в САЩ предизвикват "сериозно безпокойство".

Allianz Trade: 2023-та ще е година на стагфлация за България и почти нулев ръст на БВП

Allianz Trade: 2023-та ще е година на стагфлация за България и почти нулев ръст на БВП

Българската икономика е силно зависима от експорта и съответно е уязвима при външни сътресения

Друг неблагоприятен фактор могат да бъдат възникнали проблеми с небанкови финансови посредници, като хедж фондове и пенсионни фондове.

Главният икономист на Allianz смята, че в близко бъдеще инвеститорите би трябвало да очакват висока волатилност на пазарите, но не смята, че това би било "римейк на световната финансова криза от 2008 година".

Същевременно обаче, резките движения при пазарите ще зачестят през следващите няколко месеца.

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Известният икономист посочва няколко причини за прогнозата си

Освен това, Субран прогнозира началото на рецесия в САЩ през втората половина на 2023 година.

По-рано ръководителят на Федералната резервна система на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл заяви, че Съединените щати могат да бъдат изправени пред рецесия. В тази връзка той изрази надежда за "лекия характер" на свиването на американската икономика.

Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент до най-високото си ниво от 2006 година, като основната ставката беше увеличена до ниво от 5-5,25%.

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сделките през третото тримесечие има особено голям спад в САЩ