Европейският съюз удължи достъпа на Узбекистан до системата за преференции GSP+ за безмитни доставки на стоки в ЕС за срок за още четири години, до края на 2027 г. Това съобщават от представителството на ЕС в Узбекистан.

От институцията припомнят, че от април 2021 г. Узбекистан е получил достъп до системата за преференции GSP+ за безмитни доставки на стоки в ЕС. Това даде възможност на узбекските компании да изнасят без мита в страните от ЕС около 6200 вида стоки.

"Европейският съюз взе решение да удължи Генералната система от преференции плюс (GSP+) на ЕС за следващите четири години до 31 декември 2027 г.", се казва в изявлението.

След изграждане на газопровод - Узбекистан започва внос на газ от Русия

След изграждане на газопровод - бивша съветска република започва внос на газ от Русия

Колко ще е годишният обем на вноса

По данни на Министерството на инвестициите, промишлеността и търговията на Узбекистан, през 2022 г. страната е удвоила износа на безмитни стоки за страните от ЕС - включително текстил, електротехника, химически, хранителни и селскостопански продукти - в сравнение с 2020 г., до 647 милиона долара.

Азиатската страна, която е бивша съветска република, е от сравнително бедните страни. По размер на годишния брутен вътрешен подукт на човек от населението, тя е едва на 128–о място в света.

Турска компания ще строи газова електроцентрала в Узбекистан - стойността на проекта

Турска компания ще строи газова електроцентрала в Узбекистан - стойността на проекта

Проектът ще се изпълни "до ключ"