Турска компания ще построи електроцентрала в Узбекистан за 250 милиона долара, като началото на строителните работи е планирано още за декември тази година. Това съобщи Министерството на инвестициите, промишлеността и търговията на страната, пише узбекистанското онлайн издание Газета.uz.

"Турската компания AKSA Enerji ще инвестира 250 милиона долара в строителството на газобутална електроцентрала с мощност от 400 MW в района на Нишан в област Кашкадаря, при условията на публично-частно партньорство. Компанията ще осъществи проектиране, финансиране, строителство и експлоатация на електроцентралата през целия период на реализация на проекта - 25 години", се казва в изявлението на министерството. Това означава, че изпълнението на проекта е "до ключ".

След изграждане на газопровод - Узбекистан започва внос на газ от Русия

След изграждане на газопровод - бивша съветска република започва внос на газ от Русия

Колко ще е годишният обем на вноса

Предвижда се газовата електроцентрала да бъде пусната в експлоатация още в края на 2024 година. Както пише узбекистанското издание, турската компанията вече е построила две топлоелектрически централи в областите Бухара и Ташкент в Узбекистан.

От ведомството на Узбекистан отбелязват, че страните са подписали споразумение за закупуване на електроенергия, между "Национални електрически мрежи на Узбекистан" и AKSA Enerji. В съответствие със споразумението, Узбекистн ще закупува електроенергия от турския инвеститор в продължение на 25 години. (Вероятно по този начин ще се извърши изплащането на инвестицията направена от турската страна.)

Узбекистан сключи договор с американската Air Products за проекти за $10 милиарда

Бивша съветска република сключи договор с американска компания за проекти за $10 милиарда

Какви са проектите