Borden Dairy Company е подала заявление за банкрут по глава 11, предаде Bloomberg. Компанията, която е известна с емблемата си Елиза Кравата, е една от най-старите и големи производители на млечни изделия в САЩ, основана още през 1857 г.

Сред причините за несъстоятелността ѝ са поскъпването на млякото, понижаването на потреблението на млечни изделия от американските домакинства, навлизането на все повече заместващи продукти, произведени от соя, и огромните дългове на самата Borden. Не на последно място, много от търговските вериги в САЩ инвестират в собствени нискобюджетни производства.

Освен всичко това, компанията е посочила, че има твърде високи разходи за пенсионните фондове на служителите си. За нея работят над 3300 души, една пета от които са на колективен трудов договор. Засега не е известно дали част от тях ще бъдат съкратени като мярка за оптимизиране на разходите.

Най-големият производител на мляко в САЩ фалира

Най-големият производител на мляко в САЩ фалира

Основната причина Dean Foods да подаде молба за несъстоятелност е сериозният спад в потреблението на краве мляко

Само от началото на януари миналата година цената на литър прясно мляко се повиши с почти 30%, а прогнозите са, че тя ще продължи да расте. Този феномен вече засегна негативно целия отрасъл.

Компанията все пак ще продължи дейност, като целта на ръководството е тя да премине през план за преструктуриране на операциите. Целта на този план ще е да се понижат задълженията на компанията, да се максимизира нейната стойност и да се позиционира за дългосрочен успех, се посочва в молбата към съда.

Borden има дългове за почти 300 млн. долара, а най-големите ѝ кредитори са KKR Credit Advisors и Franklin Square Holdings, които съвместно имат да получават 175 млн. долара, следвани от банки, отпуснали револвиращи кредити на стойност 75 млн. долара и PNC с 30 млн. долара.

Стартъпът, който превръща млечните отпадъци в дрехи

Стартъпът, който превръща млечните отпадъци в дрехи

Специална технология превръща продукта във влакно, а после и в плат

"Приходите преди данъци и амортизации на Borden са позитивни и растящи, но трябва да постигнем по-стабилна капиталова структура", каза главният изпълнителен директор на компанията Тони Сарсъм в изявление. "Тази реорганизация ще заздрави нашата позиция за бъдещ успех."

Несъстоятелността на Borden идва по-малко от три месеца след като фалира техният основен конкурент и пазарен лидер Dean Foods, които също обявиха несъстоятелност по глава 11.