China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) е обявила форсмажор по контрактите си и е преустановила получаването на доставки на втечнен природен газ, посочва Цветана Параскова от Oilprice. Причината, разбира се, е епидемията от коронавирус, която продължава да сковава все повече сегменти на индустрията в Китай.

Половината от използвания природен газ в България няма да бъде руски

Половината от използвания природен газ в България няма да бъде руски

През тази година се очаква и 5% спад на доставната цена на природния газ от Русия

CNOOC е най-големият вносител на суровината във втората по размер икономика и засега я спряла да обслужва поръчките си от три от доставчиците си. Към момента според компанията това положение ще се задържи поне до края на февруари, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници в компанията.

Прибягването до мярката не е изненада, като и други бизнеси вече прибягнаха до подобни решения. Само преди седмица Китайският съвет за подпомагане на международната търговия обяви, че ще издаде сертификати за форсмажор на месните компании, които изпитват проблеми да изпълнят договорите си в резултат от епидемията от коронавирус.

"Някои китайски производители изпитват много тежки последствия върху стоките и логистиката си и не са способни да изпълнят договорените с доставчиците си количества", посочиха от съвета.

Как се стигна до свръхпредлагане на природния газ в Европа

Как се стигна до свръхпредлагане на природния газ в Европа

Цените достигнаха най-ниската си стойност за последните 15 години, но се очаква да продължат да се понижават

Както писахме неотдавна, заради проблемите на китайските бизнеси и отказването на договорените количества от тях, в момента складовете в Европа са пълни с рекордни количества природен газ, което вече започна да притиска цените в западната част на Стария континент. Прогнозите са, че ако тенденцията се задържи, някои от терминалите тук ще трябва да преустановят дейност.