"Газпром" прогнозира средна експортна цена на природния газ през 2022 г. от $296 за 1000 кубически метра. Това съобщи на среща с анализатори зам.-председателят на компанията Фамил Садигов, пише Интерфакс.

По-рано от компанията съобщиха, че бюджетът на "Газпром" за 2022 г. е формиран на база на средна експортна цена от $250 за 1000 куб. м, но в действителност те очакват повече от $280 за 1000 куб. метра.

"До момента имаме консенсусна прогноза, направена от много анализатори: през 2022-2024 г. цените на газа на световните пазари постепенно ще се понижат спрямо сегашните рекордни нива, но ще останат значително по-високи в сравнение с "доковидните нива", отбеляза Садигов.

"Газпром" предпочита форуърдни цени при сключване на нови договори, каза на среща с инвеститори Андрей Зотов, заместник-началник на отдел "Анализ и оптимизация" на "Газпром експорт".

По думите му, през 2021 г. в портфолиото на "Газпром" 48,6% от договорите за експорт са "привързани" към спот пазара (с продължителност до 1 месец), 32,6% са форуърдни (дългосрочни), а 18,8% от договорите са обвързани с цените на петрола. Това разделение "на практика повтаря структурата от 2020 година".

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Цените на синьото гориво са скочили 7,5 пъти от началото на тази година

Същевременно, за трети пореден ден "Газпром" не направи заявка за резервация на капацитет за полския участък от газопровода "Ямал-Европа", според резултатите от търга в специализираната GSA Platform.

През предходните два дни, за определени часове през деня цените на природния газ на спот пазара в Европа стигнаха исторически рекорди, надминавайки 2000 долара за 1000 куб. метра газ.