За първото тримесечие на 2023 г. Commerzbank AG - втората по големина банка в Германия - почти удвои нетната си печалба, основно благодарение на по-високите приходи от лихви, на фона на вдигането на основните лихви от ЕЦБ.

Нетната печалба на банката за периода януари-март достигна 580 млн. евро, при 298 млн. евро за същия период година по-рано, съобщи Интерфакс по данни от банката.

Нетните приходи от лихви за тримесечието са скочили с 39% на годишна база, до 1,95 милиарда евро. За периода нетните приходи от такси и комисионни обаче са намалели с 5,6% на годишна база, до 915 милиона евро.

Предварителната средна прогноза на експертите беше за нетна печалба на Commerzbank от 481 милиона евро, за нетни приходи от лихви - 1,88 милиарда евро, а за приходи от комисионни - 911 милиона евро, по данни, събрани от самата банка.

"Динамиката на лихвените проценти остава благоприятна за нас, а събраните комисионни също бяха високи. Ние сме на път да постигнем целите си за 2023 г., включително плана за разпределяне на 50% от нетната печалба на акционерите", коментира главният изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Ноу.

Същевременно Commerzbank подобри прогнозата си за нетния лихвен доход за текущата година от 6,5 млрд. евро, на 7 млрд. евро. Прогнозата на анализаторите обаче е още по-висока - 7,37 млрд. евро.

Втората по големина германска банка очаква нетната й печалба за цялата 2023 г. да бъде "значително по-висока" от тази година по-рано, която беше 1,435 млрд. евро. Прогнозата на финансовите пазари за този показател засега е 2,13 млрд. евро.

Deutsche Bank отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Най-голямата германска банка отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което банката излиза на печалба