Четвъртата по големина на активите банка в Германия Commerzbank отдавна плува срещу течението. Докато редица нейни местни конкуренти затвориха многобройни свои клонове в търсене на оптимизиране на разходите, франкфуркската финансова институция все още поддържа близо 1000 физически клона в своята мрежа. Досега.

"Митът, че клиентите намират за излишни клоновете на банките, не е верен", каза преди година директорът на звеното "Частни клиенти" Михаел Мандел. И това беше така: финансовата институция привлече хиляди нови клиенти благодарение на политиката на своите конкурети да затваря филиали. "Чувстваме се към момета добре разположени с нашата мрежа от 1000 филиала", коментира тогава Мандел.

Времената обаче се менят. Заради променящите се условия и все по-труното поддържане на мрежата ръководството на Commerzbank преглежда къде може да оптимизира клоновете си, според източници на бизнес изданието Handelsblatt. Запознати с процеса служители в банката са казват пред изданието, че се обмисля и съкращаване на определени филиали.

На работна група е поставена задачата да провери дали има смисъл в редуцирането на клоновата мрежа до 800-900 броя. Чрез това банката би могла да намали разходите си и същевременно би останала с достатъчно добро присъствие в страната. От банката не са коментирали официално тези твърдения.

Тендецията за намаляване на броя на банковите филиали в Германия е в сила в последните десет години. Както си вижда от инфографиката, в периода 2007-2017 те са намалели с 24.1%. Причина затова са както броя на затворените банки (-19.9), така и оптимизиране на съществуващата клонова мрежа на останалите такива.

Infografik: Das Sterben der Bankfilialen | Statista