Е този Великден посрещаме във времена на криза. Продължаващата пандемия и най-вече войната в Украйна доведоха до сериозни проблеми в глобалната верига за доставки. Въпреки това, бизнесът се справи и липса на основни продукти няма - нямаше в западните държави, където посрещнаха Възкресение Христово още преди седмица, няма и у нас.

И все пак фирмите трябваше да се справят с предизвикателствата на по-скъпите продукти и забавяните доставките. Някои направиха корекции, за да запазят великденските традиции живи.

Една от най-засегнатите западни държави от кризата във веригата за доставки е Великобритания. Въпреки това Островът също успя да спаси празника, пишат британските медии.

Колко ще струва козунакът за Великден

Колко ще струва козунакът за Великден

Очаква се около 50% спад в производството на козунак в сравнение с празника през миналата година

Въпреки проблемите с доставките, местните търговци споделят, че магазините им не са останали без продукти. Бизнесът е поръчвал от рано и по много, за да се презастрахова. Всичко обаче е по-скъпо. Особено популярните на запад шоколадови яйца, които в сравнение с миналата година са на почти двойна цена.

В ресторантите също е по-скъпо, заради инфлацията. Въпреки това клиенти не са липсвали, очевидно зажаднели за излизане навън след продължителните локдауни заради пандемията.

У нас по стара традиция цената на агнешкото скочи преди Великден, като на места достигна до над 25 лв. за килограм. Въпреки рекордно високата цена магазините в страната не останаха без клиенти за празника. Резервации за заведенията, както и към туроператорите за различни великденски ваканции също не липсват.

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Основната причина е повишената цена на царевицата