Цената на агнешкото месо се е повишила с около 30% спрямо пролетта на миналата година, показва проучване на БТА по въпроса. В дните преди Великден, овцевъди от Добруджа продават продукцията си за 10 лева на килограм живо тегло.

Никола Узунов от силистренското село Калипетрово отглежда овце вече 15 години. Фермерът споделя, че по-високата цена се дължи на поскъпването на фуражите и горивата.

"В периода, когато трябваше да изхранваме агнетата, цената на килограм царевица скочи от 30 на 60 стотинки. Двойното увеличение няма как да не окаже влияние на цената на крайната продукция", казва стопанинът.

Обичайно дните около Великден са времето, в което родните фермери могат да поемат "глътка въздух", благодарение на реализираните печалби от продажбата на животни.

Тази година обаче високата цена може да създаде проблем с реализирането на продукцията, притеснени са стопаните. Причината е големият внос на евтино агнешко от Северна Македония. В търговската мрежа то се продава на цена с 5 до 8 лева по-евтино от българското.

"Няма как да бъдем конкурентни на страни, които си субсидират животновъдството. В Македония овцевъдите получават за готова продукция по 50 лева на агне. За нас тези 50 лева биха били достатъчни, за да намалим цената и хората на пазара да купуват българска стока на приемлива цена", споделя Узунов.

Друг сериозен проблем пред родните овцевъди е липсата на работна ръка. Въпреки доброто заплащане, желаещи да работят в сектора се намират трудно. Пламен Панайотов отглежда около 70 овце. Споделя, че е намалил стопанството си заради липса на работници.

От бранша смятат, че ако държавата не се намеси и не защити родното овцевъдство, и малкото останали стада у нас може да изчезнат.

Колко ще струва козунакът за Великден

Колко ще струва козунакът за Великден

Очаква се около 50% спад в производството на козунак в сравнение с празника през миналата година