Една от най-големите инвестиционни банки в света, американската JPMorgan Chase & Co., уведоми над 1000 служители на придобитата наскоро (фалирала) First Republic Bank (FRB), че няма да им бъдат предложени работни места, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуация.

"JPMorgan Chase вчера предложи работа на пълен работен ден или временна работа на почти 85% от 7000 служители, които са работили във First Republic по сриването на банката, а на останалите е казано, че няма да получат предложение (в новата структура)", пише агенцията.

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

Банката има проблеми с ликвидността

Представител на JPMorgan коментира за Bloomberg, че бившите служители на FRB, на които не е предложена работа, ще получат заплата и обезщетения полагащи се за 60 дни, те също имат право на социален пакет, включвач допълнителна еднократна сума и застраховка.

Според източниците на агенцията, освен това на редица служители на FRB ще бъдат предложени само временни работни места - за 3, 6, 9 или 12 месеца, в зависимост от доскоршната им позиция.

First Republic Bank беше предадена от Департамента за финансова защита и иновации (DFPI) на Калифорния на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, която същевременно прие заявката от JPMorgan Chase за закупуване на депозитите и активите на фалиралата банка. FRB разполагаше с активи за почти 230 милиарда долара и депозити за над 100 милиарда долара.

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

Това е третата голяма американска банка, която фалира за два месеца