Средната цена на нощувка в хотелска стая в Русия през 2023 г. се е увеличила с 10% в сравнение с 2022 г. и възлиза на 5 хиляди рубли (около 63 долара). Нарастването на цената спрямо предпандемичната 2019 г. е с 15%. Това показват резултатите от проучване на компанията "Аероклуб", предоставено на "Известия".

Експертите са анализирали търсенето на хотели от представители на бизнеса и съобщиха, че най-скъпата резервация за 2023 година е престой в петзвезден хотел в град Казан - той е струвал на висшестоящ служител на финансова компания 825 хиляди рубли (около 10 300 долара) на вечер. Казан е столица на руската република Татарстан, градът е с население около 1,3 млн. човека и се намира на 800 км от Москва.

Анализаторите обясняват, че средната цена на нощувка в стая в петзвезден хотел в Русия през 2023 г. е била 8300 рубли (около 100 долара) на вечер - цената е нараснала със 17% спрямо 2022 г.

Престоят в четиризвездните хотели е поскъпнал с 10% за година, така че средната цена на нощувка там за 2023 г. е 5700 рубли (около 70 долара).

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

На какво се дължи преориентацията към други страни

При тризвездните хотели поскъпването на престоя е с 9%, до средно 4100 рубли (около 55 долара).

Некатегоризираните места за настаняване, които включват стаи и апартаменти, струват на пътуващите по работа средно 3400 рубли (около 43 долара) на вечер, като поскъпването е едва с 5% спрямо 2022 г.

Данните показват, че поскъпването на нощувките в хотелите от най-висока категория е по-голямо, отколкото при тези от средна категория.

Според експерти от бранша, търсенето на хотели в Руската федерация от представители на бизнеса през 2023 г. се е увеличило с 19% спрямо предходната година, а най-популярните градове за отсядане на бизнес посетители са: Москва, Санкт Петербург, Красноярск, Нижни Новгород и Владивосток.

Снимка 380763

Източник: Facebook / Hotel Le Bristol Paris

"През 2023 г. що се отнася до заетостта, петзвездните хотели и некатегоризираните места за настаняване се представиха най-добре, надхвърляйки значително нивата на посещаемост отпреди пандемията.

Обаче въпреки премахването на ДДС, предназначено да подкрепи туристическия бранш, средно пътуващите по работа плащат по-висока цена за настаняване", казва Юлия Липатова, управляващ директор на агенцията за бизнес туризъм "Аероклуб".

По думите й, при държавна подкрепа и относително затворени граници на други страни, хотелиерството демонстрира най-голяма стабилност спрямо другите сегменти на туризма.

"През 2024 година можем уверено да прогнозираме по-нататъшния му растеж", смята Липатова.

Но престоят в хотел може да струва и нещо повече на туристите освен цената на стаята, ако забравят там нещо от багажа си. Наскоро експерти от услугата за резервации "Отело" и анализатори от медийния холдинг Rambler & Co коментираха, че всеки пети посетител през 2023 г. е забравил нещо в хотелите в Русия.

Най-често туристите забравят там дрехи и/или обувки (20%) и зарядни устройства (18%), както и тоалетни принадлежности (11%). Списъкът с изгубени вещи в хотелски стаи включва също мобилни устройства (7%) и паспорти (4%).

Кой вид туризъм у нас е с най-висока заетост на хотелите

Кой вид туризъм у нас е с най-висока заетост на хотелите

Необходима е обаче и подкрепа от държавата