През първата година от пандемията Китай успя да увеличи износа на медицински маски и респиратори с повече от 300%. Американските производители са загубили битката за този пазар и са принудени да потърсят помощ

Китай успя почти четири пъти да се увеличи износа на лични предпазни средства (ЛПС), изчислиха анализаторите от Института за международна икономика Питърсън (PIIE), пише РБК.

През 2019 г. страната изнася медицински ЛПС за $22,9 млрд., през 2020 г. - за $88,1 милиарда. Износът на медицински маски и респиратори за 2020 г. се оценява на $53,8 млрд. (с $48,8 повече в сравнение с 2019 г.). За експорт са доставени щитове за лице за $16,8 млрд. ($3,5 млрд. през 2019 г.), защитно облекло за 10,8 млрд. долара (9,9 млрд. долара), ръкавици - 3,9 млрд. долара (2,9 млрд. долара през 2019 г.).

 Китай е произвела по 40 маски за всеки човек по света през 2020 година

Китай е произвела по 40 маски за всеки човек по света през 2020 година

Търсенето на предпазни средства е ключов двигател за износа на страната

Значително увеличение на производството на китайски ЛПС не спира рязкото покачване на цените за тях през 2020 г., отбелязват анализаторите. По-специално, експортната цена за една маска или респиратор към април 2020 г. се е увеличила със 720,8% в сравнение с декември 2019 г. Цената за комплект защитно облекло се е увеличила с 536,2%, следва от изчисленията на PIIE.

"Дори значително увеличение на китайския износ не беше достатъчно, за да отговори на експлозивния ръст на глобалното търсене", отбелязват експертите.

В началото на пандемията Китай намали износа на ЛПС до рекордно ниско ниво за две години, като насочи целия си капацитет към насищане на вътрешния пазар. Тогава властите успяха да стимулират растежа на производството, а износът на лични предпазни средства започна да расте от пролетта на 2020 г. През април 2020 г. износът на ЛПС достигна нивото, на което беше преди началото на пандемията, а през лятото на същата година започна да чупи рекорди. Китайските власти също затегнаха контрола върху качеството на продуктите поради увеличената честота на фалшифициране.

220 милиарда маски за $52 милиарда е изнесъл Китай миналата година

220 милиарда маски за $52 милиарда е изнесъл Китай миналата година

Това се равнява по 40 медицински маски за всеки човек в света извън Китай

Износът на китайски ЛПС за Европейския съюз нарасна от 3,9 млрд. долара през 2019 г. до 23,4 млрд. долара през 2020 г. Що се отнася до Русия, както следва от данните на Федералната митническа служба, вносът на лични предпазни средства, защитни и дезинфектанти и медицински продукти от Китай през 2020 г. възлиза на 2,01 милиарда долара, в сравнение с 0,57 милиарда долара през 2019 г. Доминираше вносът на медицинско облекло (691 млн. долара), маски, полумаски, респиратори (659 млн. долара), последвани от обувки, ръкавици и т.н. (437 млн. долара).

Износът на китайски ЛПС за САЩ се е увеличил от 7,1 млрд. долара на 24,6 млрд. долара. "Данните за търговията не показват никакви индикации, че промените в контрола на качеството на стоките от КНР или напрежението в отношенията между Китай и САЩ са повлияли на китайския износ на лични предпазни средства. " - посочват експертите от PIIE.

Въвеждането на мита върху вноса от Китай от администрацията на Доналд Тръмп през 2020 г. вероятно попречи на САЩ да се снабдяват по-добре със стоките, от които се нуждаят за борба с разпространението на инфекцията. "През четирите месеца след въвеждането на новите тарифи (за Китай) през септември 2019 г. покупките в Китай на четири от петте основни лични предпазни средства са намалели. От януари 2020 г. САЩ не успяха да заменят китайския внос на щитове, маски и респиратори с други чуждестранни продукти ", посочват експертите.

С повишаването на цените, подхранвани от тарифите, много американски компании взеха решение да прекъснат връзките с китайски доставчици и когато възникна необходимостта от повторно закупуване на техните продукти по време на пандемията, бяха необходими допълнителни усилия за възстановяване на загубените връзки.