Експортното господство на Китай по време на пандемията от коронавируса най-добре проличава при продуктите, станали основен способ при защитата срещу вируса, а именно маските за лице, пише Bloomberg.

От фабриките в Китай са излезли 224 милиарда маски в периода от март до декември, което е равно на почти 40 маски за всеки човек на планетата според митническия служител Ли Куйвен. Доставките са били на стойност 340 милиарда юана или 52 милиарда долара, което е около 2% от целия китайски износ през 2020 година.

Китайските фирми изнасят и други лични предпазни средства, чиято стойност се изчислява на почти 100 милиарда юана, казва Ли. Износът на медицинско оборудване и лекарства се е увеличил с 31% през миналата година в сравнение с 2019 г.

Търсенето на маски, болнични облекла, вентилатори и други продукти, свързани с пандемията, е ключов двигател за рекордното представяне на износа в Китай през 2020 г., наред с техниката и друго оборудване за работа и дома.

И САЩ, и Япония в момента борят с нова вирусна вълна и отново налагат ограничения. Продажбите на маски и други защитни стоки ще продължат да растат.

"Търсенето на китайски стоки вероятно ще остане силно през следващите няколко месеца заради скок на инфекциите на Covid-19 в САЩ и Европа", според Динг Шуанг, главен икономист от Китай в Standard Chartered Plc в Хонг Конг.