Броят на компаниите с китайски капитал в Русия сега е многократно по-голям от този с германски и американски капитал, заяви Борис Титов, председател на руската част на Руско-китайския комитет за мир, приятелство и сътрудничество и бизнес омбудсман.

"Броят на компаниите с китайски капитал в Русия надхвърли 8000, той вече е три пъти по-голям от тези компании с германски капитал, които са останали в Русия и 10 пъти по-голям от тези с американски капитал", казва той по време на IV Руско-китайски форум за междурегионално развитие, който се провежда в град Харбин, цитиран от Финмаркет. Това означава на практика, че понастоящем в Русия има по-малко от 3000 германски компании и само около 800 - американски.

Германски компании обявиха рекордни инвестиции в САЩ за 2023-а

Германски компании обявиха рекордни инвестиции в САЩ за 2023-а

Те са достигнали $15,7 милиарда при 8,2 милиарда долара през 2022 г.

Титов отбелязва, че китайците са най-многобройните реални инвеститори в руската икономика. По думите му, почти всички руски региони поддържат търговско-икономически отношения с Китай. "Търговските и икономическите отношения с Китай се поддържат от почти всички субекти на Руската федерация. Десетки от тях са свързани с провинциите на Китай чрез споразумения за сътрудничество в търговската, промишлената, селскостопанската, научната, хуманитарната и други области", обяснява Титов.

Интересите на китайските инвеститори са съсредоточени главно в Сибир и Далечния изток на Русия. Сред най-значимите инвестиционни проекти там са: Амурският газопреработвателен завод, заводът за преработка на дървен материял Russia Forest Products, конвейерна система през река Амур за претоварване на насипни товари и трансграничния логистичен комплекс за нефтохимия, петролни продукти, втечнен газ и други.

Прави впечатление на китайските инвеститори и Тулска област с автомобилния завод на Haval, както и Санкт Петербург, Калининградска област и Татарстан.

На фона на санкциите: Руските инвестиции в Беларус скочиха с 30% през 2023 година

На фона на санкциите: Руските инвестиции в Беларус скочиха с 30% през 2023 година

Броят на икономическите субекти в Беларус с руски инвестиции е нараснал с 2,5% за година