Задържането на финансовия директор на Huawei кара някои компании и бизнес групи в Китай да призоват служителите си да бойкотират продукти на американски компании като Apple.

Няколко организации из страната пуснаха съобщения, подканвайки персонала да покажe подкрепата си за Huawei и заплашвайки с наказания всеки, който използва продукти на компанията от Купертино. Те дори предложиха субсидии за закупуване на китайски смартфони, пише CNN Business.

"САЩ се стремят да ограничат възхода на Китай. Вярвам, че китайският народ трябва да бъде единен и да подкрепя нашите национални продукти", казва в изявление тази седмица търговската камара в Нанчонг, заплашвайки всички членове, които купуват продукти на Apple, да бъдат изключени.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Кризата започна покрай ареста на Мън Уанджоу, главен финансов директор на Huawei и дъщерята на основателя на компанията, която бе задържана във Ванкувър на 1 декември по молба на американските власти. Възможността тя да бъде екстрадирана и съседна в САЩ вбеси китайските държавни медии.

"Да се ​​отнасяш към китайски гражданин като към сериозен престъпник, да потъпкваш грубо неговите основни човешки права и да погазваш достойнството му, такъв ли е начинът на действие на цивилизована страна? Как това може да не вбеси хората?", пише в редакционна статия официозът на Китайската комунистическа партия People's Daily.

Бойкотът на американските стоки е началото на модел, който често се наблюдава в Китай през последните 3 десетилетия, заяви пред CNN Рана Митер, директор на Университетския център за Китай в Университета в Оксфорд. Но "тези неща обикновено не се ескалират до по-голямо ниво, ако няма известно официално разрешение да продължат", посочва Митер.

Защо китайците се отказаха от Apple и IKEA?

Защо китайците се отказаха от Apple и IKEA?

Потребителите в страната залагат все повече на местните марки

"Спрете да купувате американски марки"

Засега никакви големи компании или държавни ведомства не подкрепят публично, нито участват в призивите за бойкот, но редица по-малки доставчици и групи са се включват ентусиазирано.

Доставчикът на електронни части от Шенжен - Menpad ще даде субсидия от 15% на свои служители, закупили телефони на китайските компании Huawei и ZTE. "Компанията ще накаже служителите, които купуват телефони на Apple с глоба от 100% от пазарната цена. Спрете да купувате американски марки за фирмено оборудване като работните компютри", се казва в съобщение до персонала й.

Базираната в западната провинция Съчуан Chengdu RYD Information Technology съобщи, че отсега нататък ще поръчва оборудване само от Huawei. Компанията ще предложи на персонала си 15% субсидия при покупка на продукти на китайския гигант.

"Chengdu RYD подкрепя и си сътрудничи с доставчици, които имат голяма сила и качествени продукти и услуги", казва компанията в официалния си профил в социална мрежа.

Луо Цянг, секретар на Търговската камара на Нанчон в Шанхай, твърди, че групата не е ръководена от правителството в заповедта за бойкот, а говори като "обикновени граждани". "Ние нямаме оръжия или оръдия, ние като обикновени граждани имаме само свобода на словото", казва Цянг пред CNN. Камарата твърди, че има 500 членове.

Други компании се ограничиха само да подкрепят Huawei, без да споменават бойкот на Apple, като Xinjiang Nor-West Star Information Technology. "Нашата компания активно подкрепя призивите в подкрепа на Huawei и защитата на националните марки с реални действия", се казва в изявлението на технологичната компания.