Китайският бизнес хвърля поглед към петролните и газови залежи на Ирак. Лицензите за 29 проекта за добив на нефт и газ са насочени предимно към увеличаване на производството за вътрешно потребление, като над 20 компании, сред които европейски, китайски, арабски и иракски, са преминали предварителна квалификация. Любопитно е, че китайските компании се превърнаха в единствените чуждестранни победители, като от събота насам спечелиха девет находища на нефт и газ, докато иракската кюрдска компания KAR Group си осигури две, съобщава Reuters.

Видимо липсва участието на най-големите американски петролни компании, въпреки че иракският министър-председател Мохамед Шиа се срещна с представители на американски компании по време на официалното си посещение в САЩ миналия месец. Според министъра на петрола Хаян Абдул Гани китайската фирма CNOOC Iraq е спечелила търга за разработване на иракския блок 7 за проучване на нефтени залежи, който обхваща централните и южните провинции Дивания, Бабил, Наджаф, Васит и Мутана.

Снимка 645351

Източник: БГНЕС

Компаниите ZhenHua, Anton Oilfield Services и Sinopec вече са получили оферти за разработване на петролното находище Abu Khaymah в Мутанна, находището Dhufriya във Васит и находището Summer в Мутанна.

За участие на Китай в какви големи проекти в Унгария се договориха лидерите на двете страни

За участие на Китай в какви големи проекти в Унгария се договориха лидерите на двете страни

Китайските инвестиции в унгарската икономика вече надхвърлят общо 16 млрд. евро

Основната цел на шестия кръг на лицензиране в Ирак е да се увеличи добивът на газ, който е предназначен за захранване на електроцентрали, зависими от вноса от Иран. Въпреки това липсват оферти за поне две находища със значителен потенциал за добив на газ и това може да подкопае тези усилия.

Ирак e вторият по големина производител на петрол в ОПЕК след Саудитска Арабия. Страната беше възпрепятствана в развитието на петролния си сектор от договорни условия, смятани за неблагоприятни от много големи петролни компании, както и от повтарящи се военни конфликти и нарастващ фокус на инвеститорите върху екологични, социални и управленски критерии.

Турция ще разположи допълнителни платформи в богатия на петрол югоизток

Турция ще разположи допълнителни платформи в богатия на петрол югоизток

Анкара иска да увеличи добива на черно злато и да намали енергийната си зависимост