Най-големият производител на електрически превозни средства в Китай и в света, BYD Co., отчете почти 6 пъти увеличение на нетната си печелба през 2022 г. спрямо предходната година, стигайки до 17 милиарда юана (2,5 милиарда долара). Това показват предварителните данни, публикувани от компанията, съобщи Интерфакс.

Преобладаващите мнения на експерти, анкетирани предварително от агенция Bloomberg, показаха очаквания за нетна печалба от 13,2 милиарда юана.

Приходите на BYD за последното тримесечие на миналата година се удвоиха на годишна база до 420 милиарда юана, като консенсусната прогноза на анализаторите предвиждаше 400 милиарда юана.

Много високите финансови показатели на китайската компания се обясняват с ръста на продажбите на електрически превозни средства и други превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници. Продажбите на електромобили на BYD през 2022 г. достигнаха 1,86 милиона броя, което е повече от предходните 4 години, взети заедно.

Китайският автомобилен концерн успя да избегне проблемите с веригите за доставки, от които конкурентите му бяха силно засегнати, тай като сам произвеждаше основни компоненти, включително чипове и батерии за електромобили, отбелязва Bloomberg. За изминалата година, цената на акциите на BYD нарасна с 8,2%.

Най-големият китайски производител на електромобили ще доставя батерии за Tesla

Най-големият китайски производител на електромобили ще доставя батерии за Tesla

BYD е с нетна печалба от $123 милиона за първото тримесечие