Водещият китайски производител на електрически превозни средства BYD, планира да започне да доставя батерии на американската компания Tesla, която има автомобилостроителен завод в Шанхай. Тази информация беше потвърдена в интервю за китайската Централна телевизия от изпълнителния вицепрезидент на BYD Лиан Юбо, съобщи ТАСС.

"Tesla е много успешно предприятие, което BYD много уважава и ние сме добри приятели с Илон Мъск. Ние се подготвяме да започнем да доставяме батерии за Tesla за модели като Model X и Model S", казва Лиан Юбо. Вицепрезидентът на BYD обаче не посочва в какви срокове ще започнат доставките.

По официални данни, приходите на BYD за 2021 г. са нараснали с 38% на годишна база и възлизат на 216 милиарда юана (около 40 млрд. долара). Що се отнася до нетната печалба, за миналата година тя е по-ниска в сравнение с 2020 г. - малко над 3 милиарда юана (около 464 милиона долара), т.е. има спад от 28%.

Обаче през първото тримесечие на тази година нетната печалба на BYD е 808 милиона юана (123 милиона долара), което е скок от 240% спрямо същия период на 2021 г. Що се отнася до приходите, през януари-март те надхвърлят 66,8 милиарда юана (над 10 млрд. долара). Така покачването на този показател на годишна база е с 63%.

През март и април BYD няколко пъти вдига цените на своите електромобили, което е свързано с оскъпяване на суровините, както и с намаляване на размера на държавните субсидии за закупуване на електрически превозни средства.

Tesla спира почти цялото си производството в Шанхай заради проблеми с доставките

Tesla спира почти цялото си производството в Шанхай заради проблеми с доставките

Заводът за електрически автомобили е силно засегнат от продължаващите локдауни в Китай