За разлика от клиентите на Volkswagen в САЩ и Канада, тези в Европа няма да получат компенсация заради скандала с вредните емисии, съобщава Automative News.

Засегнатите в Северна Америка потребители ще получат две карти за подаръци на стойност 1000 долара всяка. Едната от тях ще бъде предплатена Visa и с нея ще може да се пазарува във всякакви търговски обекти. Заедно с това клиентите ще ползват в следващите години денонощна пътна помощ.

Европейците обаче остава да ги топли само обещанието на автомобилния производител, че ще се постараят да ограничат до минимум неудобството и дискомфорта за тях, докато колите им са изтеглени за поправка.

Това обаче ще се отрази на значителна част от потребителите на Volkswagen, като се има предвид, че тези със засегнати коли на Стария континент са 8,5 млн. души, а тези в САЩ са едва 482 хил. души.

От компанията все пак дават обяснение, защо европейските им клиенти ще бъдат ощетени по отношение на картите за подаръци. Едно от тях е, че тези в САЩ заслужават по-солидна компенсация, тъй като там купените автомобили са били рекламирани като такива с двигатели „чист дизел”. От Volkswagen допълват, че американците инвестират предимно в тази технология, докато в Европа едва малко над половината от новите коли са дизелови.

Към това обяснение от производителя допълват, че в Щатите плащат по-скъпо, за да карат тези автомобили, тъй като там дизеловото гориво струва значително повече от бензина, докато в някои европейски държави е обратното.