Американският козметичен гигант Revlon подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след години на силна конкуренция от страна на съперници и проблеми във веригата за доставки, съобщи АФП.

В съдебно заявление, подадено късно вчера, компанията инициира процедура за управление на дълговете си, които според нея са между 1 и 10 млрд. долара.

Revlon, известна с характерните си лакове за нокти и червила, отчете дългосрочни задължения в размер на 3,3 млрд. долара през първото тримесечие.

"Днешното подаване на молба ще позволи на Revlon да предложи на потребителите си емблематичните продукти, които предлагаме от десетилетия, като същевременно ще осигури по-ясен път за бъдещия ни растеж", заяви в изявление главният изпълнителен директор Дебра Перелман.

В САЩ законовата разпоредба, по която е подаден иска на козметичната компания - известна като реорганизационен фалит - позволява на фирмите да се преструктурират, като същевременно са защитени от кредиторите и продължават да работят.

Компанията заяви, че очаква да получи финансиране в размер на 575 млн. долара от своите кредитори, ако нейният фалит бъде одобрен от съда. Revlon отчете нетна загуба от 67 млн. долара от януари до март.

Revlon е притежавана от инвеститора милиардера Роналд Перелман и е управлявана от дъщеря му Дебра Перелман.

Акциите на Revlon скочиха, след като стана ясно, че компанията може да продаде бизнеса си

Акциите на Revlon скочиха, след като стана ясно, че компанията може да продаде бизнеса си

Не се знае обаче дали ще има купувачи